06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Första delen av Stig Larssons millenietrilogi

Den 1 mars skulle gått på bio. Tyvärr blev det inget av med det. I stället tillbringade jag en tid på sjukhus för att bli behandlad för en ganska allvarlig muskelskada. 
I går kväll var det dags igen. I bankhuvudet hade jag en annan film, Thomas Videbergs film festen som beskriver en dansk välbeställd familjs hemligheter. Fokus är vad som händer på familjeöverhuvudets 60 års dag. En skakande och ruskigt bra film.
I män som hatar kvinnor är det också en välbeställd familjs hemligheter som avslöjas. Här är hemligheten så stor så att familjeöverhuvudet undrar. Han har undrat många år. Han undrar och har misstankar. De som vet har redan dött en naturlig död. 
Henrik Vanger som är familjens överhuvud har inga illusioner om sina släktingar. Rollgestaltningen av honom bärs upp på ett mycket bra sätt av Sven-Bertil Taube. 
De tre parallella handlingarna i filmen skapar den dynamik som krävs eftersom alla släktingar redan från början är misstänka. 
Noomi Rapace gör det mest övertygande av alla rollporträtten som Lisbeth Salander. Hon är helt enkelt lysande. Nykvist som Blomkvist är däremot ganska platt och träig.
Det är mycket brutalt våld. Vissa medlemmar i Vangerfamiljen för tankarna till Österrike och vad som skett där i en världsberömd källare.
Filosofiskt tar filmen ställningen. Ingen är offer utan alla har ett eget ansvar. Det gör att den i sina yttersta konsekvenser alltid kan bli provocerande. Speciellt i denna tid då många övertrumfar varandra i att vara offer. Sanningen är att vara offer är också ett val. Det andra valet som kan vara oerhört svårt är att välja att ta ansvar.
Andra medier: DN,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar