07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Man or mouse?

Hänt i Värmdö

Var ska de som har det sämst i samhället bo?

Arbetsutskottet för socialnämnden i Värmdö kommun vill att kommunen ska förvärva Norra Evlinge Gård. Beslutet var enhälligt över alla partigränser. Kostnaden är 11,3 miljoner. Kommunen utnyttjar genom ett förvärv sin förköpsrätt.
Idén är att använda gården för boende till människor som lider av psykiska sjukdomar. På socialnämndens möte den 5 maj ska ärendet slutligt avgöras för nämndens del. Socialkontoret har lämnat ett förslag till hur nämnden ska besluta, länk. Det följer vad arbetsutskottet enhälligt beslutat. 
Genom beslutet kan socialnämnden minska sina kostnader för dessa människors vård utanför kommunen. Beslutet innebär en kostnadsbesparing för kommunen och att människor i behov av boende med särskild omvårdnad får en bättre vårdkvalitet.
Så långt trodde alla att det var frid och fröjd. 
Nu har några som bor nära nära kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö vaknat. 
De vill inte blicka in över en tomt där ”sjuka” människor bor när de tar bilen till båtklubben. 
Genast har ärendet blivit besvärligt. Som så ofta förr är det en stor mängd klagomål som kommit till Lars-Erik Alversjö. Han har inte redovisat exakt hur många som klagat och vilket resonemang som ligger bakom. 
Lars-Erik Alversjö bör omedelbart redovisa samtliga mail har fått i detta ärende.
Det borde vara första steget om man vill föra en seriös debatt om förvärvet. 
Det ryktas att andra kommunalråd också börjat tveka. Argumenten är det samma: ”inga sjuka människor ska skymma utsikten” när jag tar bilen till båtklubben. Andra talar om att boendet är ”för fint för denna typ av människor”. 
Vi kan bara konstatera att mörkets makter vaknat. 
Budskapet är: jag vill inte se. 
Kanske är någon rädd för människor med psykiska problem. 
Ännu så länge är det bara ett av kommunalråden, Stefan Dozzi som visat sig vara man och står upp för beslutet. Henrik Paulsen, centerpartiet har meddelat att han stödjer förslaget helhjärtat.
Dessa båda män förtjänar respekt.
Kommunstyrelsens ordförande har här en utmärkt möjlighet att deklarera om han är mus eller man. Är han humanist i verkligheten eller bara i fantasin?
Andra artiklar om Värmdö kommun i NackaVärmdöPosten, länk, länk

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar