07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Dan före dan

Nationaldagen tillbringas i sängen. 
I dag är det dan före dan. De senaste opinionsundersökningarna har kommit.
Moderaterna verkar hamna under de magiska 20 procenten. En av orsakerna till detta är att man har en inställning till nätet som inte uppskattas av framförallt de yngre väljarna. 
Trots detta gjorde Gunnar Hökmark gjorde en habil insats i tv debatten. Om de ”nya” moderaterna adopterar Thomas Bodströms syn på integritet kan det ge mycket negativa effekter i nästa års riksdagsval. Även om man förklarar storebrors ökade insyn med försvarshänsyn.
Socialdemokraterna försöker exportera Marita Ulvskog. Hon har inte precis varit ett vallokomotiv. Håglöshet är väl det bästa ordet att beskriva socialdemokraternas insats hittills. Undantaget är Ulvskog som både ljugit och tagit till obefogade brösttoner. Hon debatterar som Olof Palme men verkar ha glömt att 1970/80 talet har ersatts av 2000talet.  Undrar om personvalskryssen kommer att sätta henne på andra plats?
Folkpartiet är Marit Paulsen. Att hon sen inte har så mycket med folkpartiets politik att göra verkar inte bekymra väljarna.
Centerpartiets Lena Ek har profilerat sig som integritetsvän och EU vän i största allmänhet. Hon kommer in i parlamentet. Det lär inte bli två centerpartister i Bryssel. Det är en besvikelse intern inom partiet. Tydligare och tidigare leveranser kring upphovsrätt och integritet hade placerat två centerpartister i Bryssel.
Lena Ek har stärkt sin ställning inom centern och börjar lite försiktigt utmana Maud. 
Om två år kan det bli ny drabbning dessa kvinnor emellan. 
Maud måste leverera en rejäl valframgång för att inte bli ifrågasatt. 
Kristdemokraterna är partiet som kom bort. Den enda som kom tillbaka där är Alf Svensson som riskerar att få byta ut Gränna mot det nomadiska livet som EU parlamentariker, om nu partiet klarar 4% spärren. Det är högst osäkert.
Vänstern har varit ganska tysta, men lär klara sitt mandat utan problem.
Piratpartiet är på gränsen till två mandat. Sannolikt kommer två ledamöter in från dem. Det blir den plattform de behöver för att vrida det politiska landskapet mot mer av fokus på integritet och modern upphovsrätt. De vinner på de andra partiernas fel och underlåtenhetssynder.
Junilistan balanserar kring ett mandat. Sannolikt blir det inget.
Nästa års riksdagsval kommer att en mycket mer öppen fråga med ett nytt parti på kartan. EU valet blir på ett sätt de små partiernas återkomst i fokus. Svensk politik kommer inte bara att bli en fråga om Mona eller Fredrik. Det är den goda effekten av EU valskampanjen så långt.
Andra medier: DN, SvD,
Dagens musikavsnitt har influenser från EU valet och nationaldagen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar