05242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU valet, livsstilsvalet,missnöjesvalet och personvalet

Erik Lakso reflekterar över EU-valet s resultat, länk. Min egen valanalys gick ut på att detta var ett missnöjesval ur många olika perspektiv, länk. Piratpartiet har dessutom fångat politikområdet som de andra partierna i större eller mindre grad negligerat. 

Integriteten och en modern upphovsrätt är inte marginalfrågor. 
Det är livsstilsfrågor. 
Genom att internet är en livsstil blir politiska beslut som påverkar internet faktiskt livsstilsbeslut som märkligt nog inte fattas av den enskilde.

Problemet med livsstilsbeslut är att var och en vill kunna påverka dem själva. Helst vill de flesta fatta dessa beslut helt själva. Faktiskt utan inblandning av någon annan. Absolut inte av en politiker. Det är till och med så att det sitter långt inne att låta doktorn påverka ens livsstil. I stället föredrar många medicinering, som kolesterolsänkande mediciner, blodtryckssänkande mediciner. Detta upplevs som bättre än att ändra sin livsstil.  Det säger något hur hårt vi håller om rätten till vår livsstil. Vissa är till och med försvara en livsstil, även om den är tokig med sin hälsa. 
I fallet internet är det inte en osund livsstil. Tvärt om det är många sätt en mer meningsfull livsstil, med många mervärden. Problemet är att det finns de som har denna livsstil och de som inte har den. Här ligger en stor klyfta för att förstå varandra. Det är väldigt få politiker som har en internetbaserad livsstil. Däremot finns många som använder internet, men det är en helt annan sak.
En annan reflektion är att personvalet har hamnat i fokus. Marit Paulsen förklarar som vi har sagt tidigare mycket av folkpartiets framgång, om än inte allt. I fallet Alf Svensson markerade kärnväljarna i kristdemokraterna att man inte kan lura dem på den som de upplever som den bästa kandidaten. I moderaterna rycker sannolikt fru Bildt in i EU parlamentet och för socialdemokraterna verkar det också bli markeringar.
Personvalsfrågorna kommer att bli än viktigare i nästa års riksdagsval. Väljarna vill ha mer av makten över kandidaterna och partierna håller emot. Valda parlamentsledamöter med starka personliga mandat kommer i det långa loppet att vara mindre lojala mot ”sitt” parti. Det blir en stor utmaning för parlamentarismen så som den har tillämpats i Sverige. Sakta men säkert närmar vi oss Storbritanniens och Frankrikes mera personburna demokratiska system. För att bevara legitimiteten för demokratin får lagarna anpassas till att väljarna önskar detta.
Andra medier: DN, Svd, Aftonbladet, Expressen,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar