05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

FRA lagen: Vem vill sitta i en bil med Bodström bakom ratten?

Thomas Bodström är sannolikt den ende svenske bilist som med samma kraft hävdar att det är bra med både höger- och vänstertrafik. Det gäller i vart fall vara hans tolkning av trafikreglerna om man överför den från hans syn på hur FRA-lagsfrågan ska lösas. Det är därför inte underligt att den röd-gröna motionen om FRA-lagen både säger ja och nej till signalspaning i kabel. Så tolkar i vart fall jag oppositionens gemensamma motion, länk i anledning av regeringens förslag till reviderad FRA lag, länk
Precis som för passageraren i Bodströms bil så blir medborgaren rädd och osäker när Bodström håller i taktpinnen. 
Integritet det ska vi ha säger Bodström, men vi ska också ha omfattande och bred signalspaning. Konsekvensen blir precis som i fallet med Bodström som chaufför att det förr eller senare sker en rejäl krock. Någon kommer att skadas. Frågan är bara vem?
Det väsentliga är att den som ett ögonblick trodde att oppositionen var en bättre garant för personlig integritet har nu fått svaret. Oppositionen är sannolikt en sämre garant för personlig integritet. Det som är alarmerande är att regeringen är dålig, kanske mycket dålig på att försvara den personliga integriteten.
Effekten blev enkel och förutsägbar. Många väljare sökte sig därför till piratpartiet i EU valet. 
Både regering och opposition ställer försvarets behov mot den laglydige medborgarens legitima rätt till en personlig sfär. 
Där verkar försvarets behov som alltid dra det längsta strået. 
Att man sedan kan diskutera hur effektiv en omfattande signalspaning är tycks inte bekomma politikerna. Problemet är att terrorister inte är en särskild ras av människor. De är precis som vanliga människor. Signalspaning mot ett speciellt mål, en misstänkt är däremot sannolikt effektiv. Då är den dessutom rättssäker eftersom en domstol gett tillstånd till spaningen.
Internet måste få vara den frizon det är i dag. Då passar inte signalspaning á la FRA 2.0 in.
Inser inte regeringen och oppositionen det finns risken att vi får minst ett, kanske två missnöjespartier i riksdagen efter nästa val.  

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar