06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Har folkpartiet toppat formen för tidigt?

I efterdyningarna till EU valet har folkpartiet fått rejält med luft under vingarna. Många kommunalpolitiker med fp stämpel känner att det går bra för dem även lokalt. Ibland stämmer det och ibland är det en ren dagdröm. 

Kanske kommer en del kommunalpolitiker att vakna upp efter mindsommarnattssömnen med en skräckfilm näthittan. Filmen heter: Marit bor inte här längre. Den är en mångfasetterad uppföljare på Martin Scorseses succéfilm ”Alice bor inte här längre” från 1974, länk.
Sanningen är att Marit enbart bor i Yttermalung och inte i Värmdö kommun till exempel. Att hon sedan har ett andra och tredje hem i Bryssel och Strassbourg är inget någon lokalpolitiker
får några röster på. Det är enbart kommunalpolitikerns egna insatserna som väljarna kommer att värdera.
Sedan blir man orolig över att folkpartitoppen väljer att avpolletera eller accepterar lejonkungens sorti. Björklund och Lejonborg kunde fångat upp betydligt fler röster än Björklund gör ensam. Detta kan bli ett ödestigert strategiskt misstag.
Folkpartiet har toppat formen till EU valet. 
Lyckas man pricka in en 
ny formtopp till nästa val?
Det är långtifrån säkert. 

Svaret kommer vi att finna på två platser; i Stockholm och Göteborg. Lyckas folkpartisterna hålla ställningarna i Stockholm och öka i Göteborg kommer folkpartiet att göra ett bra val. 
Helene Odenljung i Göteborg har ett guldläge. Hon är ett kompetent oppositionsråd i Göteborgs stad och vice ordförande för folkpartiet i Sverige. 
Mycket talar för att hon lyckas. Vaktombyte bland socialdemokraterna i Göteborg och en tidigare kommunstyrelseordförande som har avgått och verkar ångra sig, kan hjälpa henne på traven. 
Historiskt har Göteborg varit ett starkt folkpartifäste. 
Lyckas Helene så lyckas folkpartiet.

I Stockholm blir frågan om folkpartiet kan hålla den moderata anstormningen stången. Det kan bli en svårare uppgift för Lotta Edholm och hennes folkpartikollegor i Stockholm. 
Nästa vecka startar Almedalsveckan. Det blir intressant att se vilken ton Jan Björklund anlägger då. Det kommer att ge en fingervisning om det blir flipp eller flopp i valet 2010. Sist och slutligen är det Helene och Lotta som kommer att bli avgörande för om folkpartiet lyckas och väljarna naturligtvis.
Dessutom måste folkpartiet visa att man vågar vara för ett fritt internet och för en modern upphovsrättslagstiftning. Det är något helt annat än IPRED.  
Det räcker inte att enskilda folkpartister står upp och försvarar ett fritt internet. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar