07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Upphovsrätt: undrar om jag är en brottsling?

Hudiksvalls tingsrätt ska avgöra om länkning till upphovsrättsskyddat material är ett upphovsrättsbrott, länk

Många höjer säkert på ögonbrynen.
Är detta verkligen möjligt? 

Effekten om den Söderhamsbo som länkat till inshockeymatcher som ägs av Canal+ blir fälld är förödande.

Var kommer då gränsen att gå?
När blir jag kriminell utan att ana det?
Det vi ser nu är att den enskilde inte kan ta så många steg i upphovsrättdjungeln innan man riskerar åtal. Effekterna av denna osäkerhet är många. En av dem är att tilltron till rättssamhället minskar. På sikt innebär detta en risk för att laglöshet breder ut sig.
En av samhällets uppgifter är att skydda medborgarna. Det gäller både fysiskt, mentalt och tankemässigt. Misslyckas samhället med det undergräver man sitt existensberättigande. Korrumperas samhället av en intressegrupp, som nu sker finns risk för att samhällskontraktet upphör att respekteras av de enskilda. 
Det som sker i Sverige just nu påminner om när adeln i Storbritannien utvidgade sina rättigheter så att stora människomassor tvingades svälta under 1700 och 1800 talet. Det skapade en samhällsoro som tog många generationer att rätta till. 
I dagens Sverige existerar demokrati. I vart fall vill många tro det. Om denna har folkets tilltro kommer folket att vilja byta ut politiker som inte sätter skyddet av den enskildes rätt mot rättsosäkerheten högt. 
Upphovsrättsindustrin har tillskanskat sig samma roll som liknar den som adeln i Storbritannien. Svälten i Storbritannien var bokstavlig. Det gällde mat för dagen. I dag är den bildlig. Svälten är en fråga om kultur, bildning och inte minst  rätten till sin egen livsstil.
Vi kan kalla det för en livsstilssvält. 
Just nu verkar piratpartiet vara den tillflyktsort som många osäkra därför söker sig till. Skälet till detta är enkelt. De etablerade partierna markerar inte tydligt att pendeln har slagit för lång i att skydda upphovsrättsindustrins intressen mot den enskilde.  
Om inte de etablerade partierna inser allvaret är det fara å färde för dem.
Andra media: Aftonbladet, DN,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar