06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö kommun: budgetsammanträde i kommunfullmäktige

Hänt i Värmdö

Just nu pågår budgetdebatten i Värmdö kommunfullmäktige.
Sammanträdet verkar tyvärr vara mest en tillställning för de redan invigda.
Mötet ska bestämma hur kommunen ska disponera 1,59 miljarder kronor till verksamhet för kommuninvånarna. Nästan ingen medborgare sitter och lyssnar. Då borde politiker i alla läger ställa sig frågan hur man kan skapa sammanträdesformer som gör att fler kommer och lyssnar.
Tråkigt nog verkar ingen reflektera över detta.
Notabelt är att både Allians och opposition disponerar 28 miljoner kronor från regeringen som faktiskt ännu inte är beslutade. Det är inte en budgetering enligt försiktighetsprincipen.
En intressant fråga som budgetdiskussionen väcker är vad den så kallade köp-sälj organisationen kostar. Oppositionen hävdar att den kostar 3 miljoner. Sannolikt kostar den mycket mer, uppskattningsvis 10 miljoner. För detta får kommunmedborgarna ingenting.
Där borde Värmdö kommun lära sig av andra kommuner, till exempel Täby. Denna typ av organisation fungerar dåligt. Den ger tyvärr inget mervärde för kommunmedborgarna.
Därför bör den i hushållningens tecken avskaffas omgående.
Till nästa år vill jag ha en beräkning av hur effektiv kommunens organisation är. De administrativa och byråkratiska avbränningarna ska redovisas öppet. Är avbränningen 15, 20 eller 25%?
Alliansens förslag till budget innehåller en satsning på vård, skola och omsorg. Det är bra. Samtidigt saknas satsningar på åtgärder för att planmässigt förenkla och förbättra. Införandet av en sommarskola borde vara en sådan åtgärd. Den kostar lite och ger bra effekter. Att socialförvaltningen inte får disponera medel som är avsedda för dem ger en dålig signal.
Administrationen och byråkratin borde kunna trimmas ännu mer. Här finns pengar till bättre verksamhet.
Vad gäller skattenivån är det upp och nedvända världen. Socialdemokraterna vill sänka den med 10 öre. Alliansen däremot vill ha oförändrad skatt. Vanligen brukar det väl vara tvärt om.
Som jag sagt i en tidigare bloggpost borde politikerna för kommunmedborgarnas bästa ta en time out för att plocka det bästa ur varandras förslag, inte som Mona Sahlin en gång gjorde. Det räcker med några få dagar. Här har både Allians och opposition ett ansvar för att göra detta.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar