05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Guillou med gloria på sned

Under rubriken gloria på sned har Jan Guillou avslöjats med att under lång tid haft nära kontakter med KGB, länk.

Någon gång 1966 etablerades kontakten och den varade till 1972. Om dessa årtal stämmer exakt eller ej får vi aldrig veta. Guillou själv tog inte upp denna episod i sitt liv i sin nyligen utkomna självbiografi.
Kanske kommer hans fängelsevistelse på Långholmen i en annan dager nu. Den svenska säkerhetspolisen och med säkerhet IB som han avslöjade kände med största säkerhet till hans kontakter. Ur deras perspektiv var Guillou en spion. Dessutom var han med all säkerhet stämplad som en säkerhetsrisk. De ville naturligtvis sätta dit honom för både KGB och IB historien. Det fängelsestraff han fick som isolerat framstår som orättfärdigt och som i allmänhetens ögon gjorde honom till en politisk fånge framstår nu som mera förståeligt. Om än fortfarande inte försvarligt.

Jan Guilllou har under många år byggt bilden av mannen med den orubbliga personliga integriteten. Nu uppenbaras en repa i lacken.
Det hade varit bättre för den bild Guillou odlat av Guillou att han själv avslöjat sitt samröre med KGB.
Andra bloggar: jinge,
Andra medier: Expressen, Aftonbladet,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar