05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vinnare och förlorare på fildelning

Om man delar upp marknaden för musik i tre delar; skivbolagen, livemusikindustrin och upphovsrättsägarna visar det sig att det finns två vinnare och en förlorare.


Föga oväntat är det upphovsrättsägarna som är förlorarna. Artisternas intäkter har däremot ökat från 786 miljoner till 1 058 miljoner från år 2000 till förra året. Marknaden som helhet har ökat något. Marknaden i Sverige ligger kring 3,5 miljarder kronor.


Här har vi effekterna av fildelning. I vart fall om man får tro en forskningsrapport från KTH i Stockholm som refereras av SvD och DN. Samtidigt ser vi att fildelning har ökat och har aldrig varit större än nu, rapporterar DN.

Å andra sidan framhåller DN artikeln att den tekniska utvecklingen gör också att fildelningen på sikt får mindre betydelse även om den fortsätter att växa. Spotify, Voddler och andra lagliga tjänster kommer så småningom att konkurrera ut en stor del av den olagliga fildelningen.”

Nu gäller det för regeringen att inte låta upphovrästtföretagen ha en gräddfil i upphovsrättssammanhang. Det gäller att se till hela musikmarknadens bästa och inte ett särintresses bästa. Tyvärr är det som Magnus Andersson säger: Centerpartiet har knappast stått upp för de idéer man gick till val på, men man har också blivit överkörda som ett glasspapper på en motorväg av sina kollegor i regeringen.”

Att centerpartiet valt att ansluta sin webbplats till upphovsrättsmodellen Creative Commons är bra. Det är bara ett steg i rätt riktning. Det krävs en ny upphovsrätt som går i takt med marknaderna, samhället och tekniken. Det är bråttom att åstadkomma det.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar