06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAAB, Muller, Boekhoorn & CO= Sant

Dagens namn är Victor Muller. Han är vd på Spyker Cars.

Muller är 51 år och utbildad jurist. Han arbetade från sin examen till år 1989 som advokat på den internationella byrån Baker & McKinsey. Efter en lyckad management buy out skapade han sig en ekonomisk plattform. Från 1992 har Muller varit med om att introducera ett antal förtag på Amsterdambörsen. År 2000 startade han Spyker Cars och var dess vd fram till 2007. Då övergick han till att bli chefsdesigner. Efter att Spyker Cars delats upp i ett formel ett stall
(numera Force India) och lyxbilsproducenten Spyker återgick Muller till att vara vd för lyxbilsproducenten.
Finansiären bakom affären är en gammal bekant till Victor Muller som heter Marcel Boekhoorn. Han är jämnårig med Muller och har tidigare gjort ett antal affärer med Muller. Han beräknas vara god för mellan 1,5-2 miljarder dollar. Han har gjort pengar på investeringar exits i bland annat bagerigruppen nl:Bakker Bart, Moti Dupli (sprayfärger) och Novaaxess (telefonoperatör).
För närvarande är han aktiv i ett 10 tal investeringar, bland dem Spyker Car, Mc Gregor Fashion group, tidningarna De Telegraaf och De Pers, bioteknikföretaget Voicetrust, internetmäklaren zecco.com och dörrfabrikanen Doorwin.
Ett beslut om lån från Europeiska Investeringsbanken har fattat beslut om lån till SAAB. Regeringen sammanträder 14.30 för att bekräfta lånegarantierna.
Formellt återstår en prövning i EU-kommissionen om regeringens lånegarantier. Det är dock inget hinder för att genomföra affären.
GM håller presskonferens om saken i dag kl 17.30 svensk tid.
Huruvida detta är en bra affär återstår att se. Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att SAAB lär överleva minst 12-18 månader från i dag. Chansen att SAAB räddas under en längre tid torde vara mellan 20-25%, men det är fullt möjligt.
Bloggen önskar SAAB, SAABs anställda, Victor Muller och Marcel Boekhoorn lycka till!
Andra medier: Svt, Svd, Svd, e24.se, Aftonbladet, Expressen, GP,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar