Hänt i Värmdö
Socialnämnden motiverar sitt avslag med: ”Tillstånd för servering till allmänheten meddelas endast om
serveringstillstället har ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat samt att lokalen är godkänd av brandskydds- och hälsoskyddsmyndigheter. Serveringslokalen ska också vara överblickbar
och med hänsyn till överblickbarhet och funktion vara en sammanhållen enhet.
– Köket i Gustavsbergsbadet inte klarar att laga allsidig mat från grunden samt att lokalen inte är överblickbar,
– Dessutom strider en servering av alkoholhaltiga drycker på Gustavsbergsbadet mot kommunens alkoholpolicy,
– Verksamheten riktar sig i stor utsträckning till familjer, barn och ungdomar och beslutet i ärendet torde vara prejudicerande när det gäller andra fritids- och idrottsanläggningar.”
Gustavsbergsbadet verkar inte ha förstått varför man får avslag utan framför följande argument för att få tillstånd: ”Värmdö Simhall AB (bolaget) överklagar dessa punkter då bolaget aldrig sökt tillstånd för att laga mat från grunden. Därmed erfordras inget godkännande av brandskydds- och hälsoskyddsmyndigheter.”
Sanningen är att man inte kan få utskänkningstillstånd om man inte har ett kök. Redan här verkar Gustavsbergsbadet inte förstått reglerna eller vill inte förstå dem.
Bolaget fortsätter: ”Värmdö kommuns alkoholpolicy har ett antal målgrupper till vilken den vänder
sig — Gustavsbergsbadet har i sin ansökan inte angett att vi vänder oss till dessa målgrupper — utan precis tvärtom — till slutna sällskap där minimiåldern är 20 år. Gustavbergsbadet söker tillstånd, enligt alkoholpolicyn, för att vi ställer oss bakom de tankar som ligger bakom angivandet av dessa målgrupper.
I kommunens alkoholpolicy finns undantag för Gustavsbergs Teatern samt Gustavsgården. Dessa undantag, eller prejudikat, medger att alkohol kan serveras i kommunens lokaler till alkoholpolicyns prioriterade målgrupper. Genom detta finns redan prejudicerande falli utifrån kommunens alkholpolicy.”
Alkoholpolicyn kan man tycka vad man vill om. Den gäller och är antagen av kommunfullmäktige. Den gör inte den skillnad som bolaget gör. Den talar bara om hur man hanterar alkohol i kommunala lokaler. Vad gäller argumenten om att äldreboendena får servera alkohol är det helt irrelevant. För det är väl inte så att badet innehåller ett hemligt hotell?
Överklagande avslutas med följande: ”Värmdö Simhall AB är ett kommunalt bolag inom Värmdö kommun som i sitt uppdrag ska driva verksamheten affärsmässigt och med folkhälsoinriktning i
kommunens lokaler. Då simhallen planerades och konstruerades utformades relaxen så att det skulle möjliggöra servering för att maximera välbefinnandet för kunderna.
I dagens samhälle har dessutom många människor svårigheter att avstå mat och drar ofta på sig ohälsosam övervikt då det äts alltför ofta och för mycket. På relaxen har tanicen varit att endast förbättra upplevelsen genom att erbjuda en öl eller ett glas vin i samband med deltagandet. Som bolaget anger i sin ansökan är det svårt idag att ha en kontroll på vad och hur mycket som dricks i anläggningen. Det har redan hänt flera tråkiga incidenter med påverkade kunder som tagit med sig egen alkohol. Med egen
servering ökas möjligheterna till kontroll av alla besökare.”
Att bolaget ska drivas affärsmässigt är säkert riktigt. Kommunen ska inte konkurrera med kommunala barer. Det är sådan konkurrens som den nya konkurrenslagstiftningen förbjuder.