06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny vd för skärgårdsstiftelsen

I ett pressmeddelande berättar Skärgårdsstiftelsen att man utsett en ny vd, länk. Den nya vdn heter Lena Nyberg. Hon efterträder nuvarande vdn Bernt Festin som avgår med pension.


Skärgårdsstiftelsen är en av skärgårdens största markägare. Man har Stockholms läns landstings som huvudfinansiär.

Stiftelsen är bildad av Stockholms kommun, Stockholms läns landsting och Stiftelsen Stockholms Skärgård. Den har funnits i sin nuvarande form sedan den 7 juli 1997. Enligt stadgarna utses åtta ledamöter och åtta suppleanter av Stockholms läns landsting, fyra ledamöter och fyra suppleanter utses av Stockholms kommun, tre ledamöter och tre suppleanter utses av skärgårdskommunerna Haninge, Norrtälje, Nynäshamn, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Av pressmeddelandet från Skärgårdsstiftelsen framgår att:
För närvarande är Lena bland annat styrelseledamot i Karolinska Universitetssjukhuset styrelse och Konsumentföreningen Stockholms styrelse. Under många år har hon även varit aktiv som ordförande i en stödförening för Stiftelsen Barnens Ö. Barns möjlighet att få vara på kollo har varit en prioriteradfråga för henne.


Lena Nyberg är en samhällsengagerad jurist med många års erfarenhet av chefskap och ledarskap inom offentlig sektor, både lokalt och nationellt. Senast arbetade hon i 8 år som barnombudsman i Sverige och var där med myndighetschef för myndigheten Barnombudsmannen. Tidigare har hon varit statssekreterare på kulturdepartementet och borgarråd i Stockholms stad. Lena började sin yrkesverksamma bana inom bostadskooperationen och var både fastighetsförvaltare och föreningsjurist på HSB Stockholm på 80-talet.

– Vi i styrelsen är mycket glada över att Lena Nyberg blir vår nya vd. Lena Nyberg har de kvaliteter som vi eftersökt för att kunna utveckla stiftelsens arbete, utifrån stadgar och den framtidsstrategi som vi enigt antog vid styrelsens junisammanträde förra året. Det säger Raymond Svensson, Skärgårdsstiftelsens ordförande.”


Det har varit stormigt kring tillsättningen av vd i stiftelsen. Först drev moderaterna i styrelsen den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson som vd kandidat.

När han inte rekommenderades av urvalsföretaget ställde sig Värmdöbon och moderaten Elisabeth Dingertz bakom förslaget om att utse Lena Nyberg. Hon fick dock inte med sig hela den moderata gruppen i styrelsen, länk.

Nu har styrelsen utsett en kandidat som har juridisk bakgrund och som valts för sina professionella meriter. Man ska vare sig positivt eller negativt diskriminera någon som har en tydligt uttalad politisk tillhörighet.
Nyberg var rekryteringskonsultens förstahandsrekommendation som vd. Därför är hon det naturliga valet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar