07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SlösO behövs tyvärr

Den tidigare liberale Värmdöpolitikern Johan Ingerö blir SlösO, länk, länk. Det är ombudsmannen för att stävja slöseri med skattepengar. Det behövs tyvärr. Staten och kommunerna spenderar ca 1 600 miljarder årligen. Även små besparingar i procent blir betydande i kronor.

Den första frågan att ställa är vad är egentligen kärnverksamhet för det allmänna?
Mera specifikt vad ska stat och kommun syssla med?
Den andra frågan hur kan man göra det på ett så effektivt sätt som möjligt?
Det kräver politiskt ledarskap. När jag själv driver frågan om mindre byråkrati och mer verksamhet i Värmdö kommun möts jag inte sällan av även allianspolitiker som inte tar problemet på allvar.
Det blir ofta en fråga om att vänta och se. Förändring tar tid, så du får vänta. Detta är ett av de stora problemen. Att vänta på att någon annan ska tag i ett problem? Politiskt, ekonomiskt ledarskap innebär att man förenklar och förbättrar varje dag. Signalen om att smågneta och använda pengarna till de skattebetalarna förväntar sig är en självklarhet. Det måste ske ständigt.
De stora mausoleerna över kommunalpolitiker är tursamt nog få. Däremot sprider det sig tyvärr en idé om att man inte behöver vara ”hands on” för att få en riktigt effektiv organisation och verksamhet. Det är helt fel. Framgångsrika ledare i näringslivet förenar ”hands on” ledarskap med hög grad av delegering. Det är inte fråga om antingen eller. Det är fråga om både och.
Johan Ingerö har en viktig funktion att fylla. SlösO är ytterligare ett bra initiativ från Timbro med stöd av skattebetalarna. Lycka till i granskningen

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar