05302024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Birgitta Ohlsson kritiserar Beatrice Ask

Sanna Rayman intervjuar EU-ministern Birgitta Ohlsson, länk. Det är intressant att höra att Ohlssons öppna kritisk mot Beatrice Asks övergrepp på rättssäkerheten. Det är civilkurage.


Däremot är hennes partikollega Cecilia Malmström allt mer ett bekymmer. Rick Falkvinge skriv en tänkvärd bloggpost om det fria nätet, länk: ”Utan ett fritt nät hade den här videon aldrig publicerats. Den betraktas som försvarshemligheter och är det första som skulle censurerats av myndigheter, om de kunde censurera nätet, tillsammans med “barnporr” som en murbräcka för att få allmän acceptans för censur som koncept.

Men överlevare av barnvåldtäkter vill inte ha censur av nätet, av precis samma anledning som familjerna som överlever offren ovan. Censur tillåter myndigheter att sopa obekväma saker under mattan: out of sight, out of mind. Då kan man säga att man gjort något, och så syns inte problemet längre. Men det finns kvar. 1810 års pressfrihetslagstiftning, som förbjuder alla former av censur, kom till av en anledning.

Ett fritt nät gör att myndigheter inte kommer undan med krigsbrott. Ett fritt och ocensurerat nät är en förutsättning för att kunna hålla myndigheter, just de myndigheter som vill kunna censurera nätet, till svars för allt mellan korruption och mörkläggningar.

Det är därför just de myndigheterna med jämna mellanrum gjort husrannsakan hos WikiLeaks för att försöka förhindra publikation av t.ex. videon ovan. När ska polismyndigheterna förstå att en redaktion är en redaktion och har ovillkorligt grundlagsskydd?

Det är också värt att notera att Anakata (Gottfrid Svartholm), som är en av dem som startade Pirate Bay, är en av dem som ligger bakom att publicera videon med krigsbrott ovan. Det säger något om vem som är morgondagens hjältar.

Just därför får vi inte låta blodtörstpopulistiska valårspolitiker som Cecilia “Censilia” Malmström komma undan med att de “vill ha kontroll över nätet”. Det är författningsvidrigt, människorättsvidrigt och medborgarrättsfientligt — och framför allt vet vi vilken sorts korrupt samhälle det leder till.”

Det är viktigt att komma ihåg att det öppna och fria nätet är en förutsättning för det fria samhället. Detta borde mer av valdebatten handla om.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar