05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Politiska budskap utan tydlig avsändare ett oskick

Folkpartiets ordförande i Värmdö, Fredrik Sneibjerg, länk och jag skriver i senaste numret av Nacka Värmdö Posten en debattartikel om oskicket med anonyma avsändare av politiska budskap, länk

Debatt: Anonym debatt – ett oskick

DEBATT 09:00 | 02 april ”Vi fördömer båda kampanjmetoder där budskapets avsändare är otydligt eller oklart. Det är självklart att innehållet inte ska vara ren smutskastning”, skriver två Allianspolitiker.

Valet 2010 rycker närmare och valkampanjen är i full gång. Som aktiva bloggare och verksamma inom de sociala medierna ser vi att debatten kan föras av fler i detta val. I bästa fall blir det med en hög grad av interaktivitet.

Det är bra om fler kan vara med i det politiska samtalet. Framförallt om fler kan ge uttryck för sina åsikter. Detta är speciellt viktigt i det kommunala valet.

Sociala medier har tyvärr baksidor, precis som exempelvis denna tidnings kommentarfält. Anonyma tyckare uttrycker saker som de uppenbarligen inte vill stå för med eget namn. Denna typ av anonym debatt är ett oskick och är faktiskt odemokratisk.

En debatt ska för att vara trovärdig också vara transparent. Man ska kunna veta vem som är avsändare. Tyvärr har det inträffat incidenter redan på detta området. Det skadar tilltron till debatten, valet och politikerna.

Vi fördömer båda kampanjmetoder där budskapets avsändare är otydligt eller oklart. Det är självklart att innehållet inte ska vara ren smutskastning.

”Kommentera i eget namn”
Vi kommer från två olika Allianspartier, men vi är överens om att debatten ska föras med tydliga avsändare. Anonyma inlägg kommer vi nu som tidigare att radera från våra bloggar.

Vi uppmanar också dem som kommenterar artiklar i Nacka Värmdö Posten att uppträda med eget namn. I de media där vi deltar kommer vi alltid att uppträda tydliga, så att det vi uttrycker kan härledas till oss. Vi uppmanar bloggare och de som använder andra sociala medier att göra samma sak, oavsett vilket politiskt parti man tillhör

Nya medier är inte bättre än de som använder dessa medier. Vi hoppas att de används med ansvar och förnuft. Då kan de nya medierna göra att debatten förs av fler.

Stefan Mårtensson

Centerpartist och bloggare
Fredrik Sneibjerg
Folkpartist och bloggare


Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar