07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Rödgrön skattepolitik: En vinnare får över 1,2 miljarder

Om vi tittar på vilka som påverkas av de rödgrönas politik så är störste vinnaren Stefan Persson, huvudägare till HM med en förmögenhet på 121 miljarder. Han skulle betala 1,21 miljarder i sparskatt eller förmögenhetsskatt. Nu slipper han undan med 52 miljoner. Ett skatteklipp på 1,205 miljarder. Inte illa. Klart att grabben kommer att rösta rödgrönt.

Några som bor i Sverige och som också tjänar på socialdemokraternas politik är: Antonia A:xson Johnsson, 39 miljarder, Finn Rausing, 38 miljarder. Lottie Tham, 17,5 miljarder och Dan Sten Olsson, 17 miljarder, Bertil Huldt, 14 miljarder och Fredrik Lundberg, 12 miljarder och 9 andra miljardärer tjänar på denna reform. Märkligt nog inte den socialdemokratin närstående Carl Bennet som hamnar på 5,1 miljarder, strax under gränsen på att tjäna på reformen.

Ingvar Kamprad, 450 miljarder, inte heller Hans Rausing 62 miljarder behöver bry sig om vad de rödgröna gör. De är båda skattskrivna i Lausanne i Schweiz.
Om vi tittar på ”vanliga miljardärer” så är 41 av 106 bosatta utomlands. En inte obetydlig del av dessa har bosatt sig i Schweiz. Varför man gjort det är inte så svårt att förstå. Det är de svenska sparskatterna som är boven i dramat. Vad detta inneburit i form av utflyttade arbetstillfällen är svårt att överblicka, men det är med säkerhet tusentals jobb som försvunnit på detta sätt.
Problemet för alla utom för Stefan Persson som numera tillhör ett särskilt skattefrälse (om de rödgröna vinner valet). Vad bland annat Stinsen, Lars Ohly är orolig för är följande enkla sammanhang. Stefan Persson äger huvudsakligen aktier i H & M. De står i dag i 473 kronor stycket. Snart kommer en utdelning på 16 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 3,3%. Om staten tar en tredjedel av detta blir faktiskt direktavkastningen för Persson 2%. Ganska måttligt kan man tycka.
För lite skulle många säkert tycka. Effekten skulle om Persson skulle vara tvungen att betala full förmögenhetsskatt att han antingen skulle flytta utomlands eller att han var tvungen att ta ut högre utdelning. Det skulle öka risken i företaget. Sannolikheten för att Hennes & Mauritz anställer minskar, även om man inte helt slutar anställda. På marginalen blir däremot effekten ganska stor.
Sedan kan man tycka att det är ganska märkligt att de rödgröna kommer med ett begränsninngsförslag för sparskatten på 52 miljoner kronor. För att få denna skatt krävs en förmögenhet på 5,2 miljarder. Över detta beskattas inte besparingarna. Detta är vad jag kallar rödgrön fördeliningspolitik
Analysen bakom förslaget är felaktig. Sveriges sysselsättning skapas inte lägre av dessa superrika. I stället är det företag med upp till 50 anställda som står för den största sysselsättningstillväxten. De är dessa som nu ska sparbeskattas. På samma sätt som man vill skydda Stefan Persson från de negativa effekter av sparskatten borde man värna vanliga hederliga entreprenörer. En del av dem har sett sina besparingar växa till miljoner. Denna typ av förmögenhetstillväxt är bra för samhället. Den skapar jobb.
Bloggen kan inte se någon annan råd för de rödgröna. Lägg detta förslag i soptunnan.
Till väljarna måste budskapet bli välj ett Alliansparti – för jobbens skull.
Bloggen har använt Veckans affärers sammanställning på miljardärer för 2009, länk som underlag för bloggposten. I verkligheten kommer förmögenheterna skattemässigt att vara lägre beroende på, skattemässiga schabloner och hur framgångsrik personerna varit med skatteplaneringen.

Andra medier: Expressen, DN,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar