07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Almedalsveckan 2010: Bilden av den ofelbare och arbetsamme Reinfeldt mejslas fram

Nu har det börjat här i Almedalen.

Bloggen är på plats.
Riksdagskandidaten och CUF ordföranden har ett digert program framför sig. I samtal med bloggen nämner han att han ska medverka i 30 paneler.

I vimlet träffar bloggen gamle näringsministern Björn Rosengren som laddar upp inför några dagar av mingel och några deltaganden i seminarier. Det är många som är här. En annan som kommit hit i år igen är den snart avgångne centerriksdagsledamoten Lennart Levi som trots sin ålder är den intellektuella vitaliteten själv. Detta är bara några av de bekanta ansikten som bloggen nickar till eller växlar några ord med.
Dagens huvudperson Fredrik Reinfeldt låter sig intervjuas av journalister, medan hustrun finns i bakgrunden på hotellet. Det mest intressanta med Reinfeldt och då talar vi faktiskt statsminsiterparet Reinfeldt är bilden av dem som håller på att mejslas fram.
Han talar om att barnen och tystnaden börjar bli det viktigaste på fritiden. Tidningen resumés Almedalsnummer innehåller en allmogebild av statministerparet. De ”Lutheranskt” hårt arbetande verkar vara överskriften. Hustru Filippa kommer nog att synas mer i denna valrörelse än i förra. Paret Reinfeldt ger nog många rätt vibrationer.
Medieproffsen runt statsministern vill förmedla bilden av den lågmälde som kan bita ifrån när det behövs. Detta är den mediala stylingen av statsministern och hans fru i valet. Inga hårda kanter att fästa sig mot.
Den historiska parallell man verkat vilja frammana är Axel Oxenstierna 1583-1654, länk. Han är en av de mest dugliga svenskarna genom århundrandena. Reinfeldt är dock helt utan Oxenstiernas adliga överhäng. Fredrik från förorten spelar i stället på medelklassen från Täby. Det hade kanske Oxenstierna också gjort om han verkat i Reinfeldts århundrade.
Reinfeldt blir skapad till den store ”Spara” och det lär inte vara någon hemlighet som är ”Slösa” i sammanhanget. Får se hur de andra partiledarna kommer att stylas medialt under veckan.
Strategin är den säkra. Den bygger på en politikerbild som inte bara är sympatisk. Enbart de ofelbara ska engagera sig. Det samhället tror jag ingen i grund och botten vill ha. Samtidigt får det inte finnas någon möjlighet att ens ana möjligheten av en repa. Då kan det vara kört. Integritetsfrågorna är en sådan för Reinfeldt. Samtidigt, ett val mellan Reinfeldt och Sahlin är inte ett val mellan pest och kolera. Det är ett lätt val till fördel för Reinfeldt, men det finns faktiskt fler alternativ. Mera levande och karismatiska politiker kan gynnas av denna strategi
Andra medier: DN, SvD, Expressen,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar