06142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny vd i BP

Så har det nödvändiga offret gjorts av BP, länk. Carl Henrik Svanberg kommenterar vd skiftet i den officiella pressreleasen så här: Chairman Carl-Henric Svanberg said: ”The BP board is deeply saddened to lose a CEO whose success over some three years in driving the performance of the company was so widely and deservedly admired.

”The tragedy of the Macondo well explosion and subsequent environmental damage has been a watershed incident. BP remains a strong business with fine assets, excellent people and a vital role to play in meeting the world’s energy needs. But it will be a different company going forward, requiring fresh leadership supported by robust governance and a very engaged board.

”We are highly fortunate to have a successor of the calibre of Bob Dudley who has spent his working life in the oil industry both in the US and overseas and has proved himself a robust operator in the toughest circumstances,” Svanberg said.”


Vd Tony Hayward får gå rapporterar Reuters, länk, länk. I sak ändrar detta ingenting. Detta är mer av en rituell fråga. BP kommer att fortsätta att ta stora risker på enorma havsdjup och kommer att ha i princip samma potentiella risk för oljeutsläpp som i Mexikanska golfen. Hayward finns kvar i BPsfären.


Att utsläppet har hanterats oklokt av BP är helt klart. Onödiga lögner och halvlögner har skadat anseendet. Detta kan det bli ändring på nu. Inte på grund av vd bytet, men på grund av att den typen av mediastrategi inte fungerar. Bloggare har avslöjat fejkade bilder bland annat. De granskande medierna har blivit vassare tack vara de sociala medierna. Detta är en lärdom.

Ny vd blir amerikanen Robert Dudley, länk, länk.
Så här beskriver BP hans bakgrund i sitt officiella pressmeddelande: Bob Dudley currently serves as the President and CEO of BP’s Gulf Coast Restoration organisation in the United States. He was appointed to the BP board of directors in April 2009 as an executive director and member of the senior management team. Prior to the Gulf of Mexico incident he oversaw the BP Group’s activities in Asia and the Americas.

Bob stepped down in December 2008 from his role as President and CEO of TNK-BP in Moscow after more than five years. He served in the role from the time of the formation of the company in 2003.

Prior to his role at TNK-BP, he served as Group Vice President responsible for BP’s upstream businesses in Angola, Egypt, Russia, the Caspian Region and Algeria. He was previously Group Vice President for BP’s Renewables and Alternative energy activities with responsibilities for BP’s global solar business, wind and hydrogen activities.

Earlier work included roles for BP Group Strategy in London, following a similar role with Amoco Corporation in Chicago.”


Dudley är utbildad ingenjör. Han har arbetat för BP under närmare 20 år. Det är värt att notera att han varit ansvarig för förnyelsebar energi i BP. Vd bytet markerar inte någon reell förändring. Det markerar business as usual, möjligen med ett ännu störr fokus på investeringar i nya olje- och gasfyndigheter med viss ökning av de förnyelsebara energikällorna.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar