06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Frivilliga organisationer måste få vara just det

Hänt i Värmdö

Socialdemokraternas Lars Bryntesson talar sig varm för Nattvandrarna i Värmdö i en bloggpost, länk. En annan entusistisk nattvandrare är folkpartisten Fredrik Sneibjerg, länk. Moderaten Camilla Lien har också nattvandrat nyligen, länk.
Nattvandrarna utför något viktigt. Inte minst viktigt är att detta är frivilliga, ideella insatser och stort engagemang. I grunden ligger möjligheten att välja ett engagemang. När möter organisationer som Nattvandrarna är det lätt att känna att man får tillbaka tron på samhällets inneboende dynamiska och utvecklande kraft.
Då är det viktigt att frivilligheten får vara just ett fritt val av engagemang för något. Andra medborgare bärs av en annan typ av engagemang. Summan av engagemanget för många olika saker skapar en helhet som är större än delarna. Denna engagemangsväv skapar en av de viktigaste strukturerna i samhället.
De är på många sätt mera framgångsrika än de politiska partierna. De har mist attraktionskraften. Att rekrytera engagerade medlemmar verkar ganska svårt för de politiska partierna som helhet. I stället växer en kader av halvt engagerade och halvt anställda upp. Det är en olycklig utveckling.
När jag hör att olika frivilliga insatser borde vara en medborgerlig plikt blir jag bekymrad. Jag tillhör nämligen de som tror att ett fritt val också har förutsättningen att skapa en etik som kommer inifrån. Den har större kraft än pålagorna.
Självklart ska samhället stödja viktiga initiativ som nattvandrarna. Däremot ska samhället passa sig för att göra institutioner av det frivilliga samhället.
Ibland känner man klåfingrigheten från samhällets företrädare…

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar