05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

HQ bank: nu i likvidation

Finansinspektionen stoppade i går affären kring HQ bank. Tänkt köpare var Carnegie. Pengarna var klara och kompetensen fanns där. Bloggen var som den minnesgode först ut med att presentera just Carnegie som mest sannolik köpare, länk.

Anledningen till att finansinspektionen stoppar affären är sannolikt att man vill statuera exempel. En bank som missköter sig ska verkligen kunna läggas ned om den inte följer reglerna. Det har marknaden hittills inte trott. Nu visade finansinspektionen FI tänderna. Därför blir det tvångslikividation för HQ, länk, länk.
Samtidigt är detta en tydlig signal till ett antal mindre banker med mer eller mindre grava anmärkningar från inspektionen. Dessutom finns anledning för en del aktörer att fundera om bankoktrojen verkligen är värd sitt pris. Det kan vara intressant att minska antalet tillstånd och öka spetskompetensen. Detta är i sig en önskvärd utveckling.
Det andra bakomliggande skälet var att det skulle blivit lite magstarkt om det var just Carnegie som räddade HQ bank. Så kort minne har inte ens finansinspektionen.
I dag inleder likvidatorn sitt arbete sedan tingsrätten formellt förordnat honom.
En av hans första åtgärder blir att sälja ut så stora delar av bankens tillgångar som möjligt. Här kommer storbankerna att vara mest sannolika nya ägare. Bland de mest aggressiva kommer de norska bankerna/fondkommissionärerna DnB och AGB Sundal Collier att vara.
Försäljningarna kommer sannolikt att vara klara ganska snart.
Upplägget med likvidation gör det lättare att stämma styrelsen. Det är ingen vild gissning att bland annat Mats Qviberg Stefan Dahlbo inte lär sova bättre av detta.
Den enda vinnaren i affären hittills är Catharina Lagerstam, tidigare styrelseledamot i HQ, länk, länk. Hon förstod förlusternas storlek och blev därför misskrediterad av Mats Qviberg.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar