07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vad är en butler? -Sakupplysning för dig som ska rösta på de rödgröna

Här kommer sakupplysningar om butlern. Bloggposten är tillägnad Carin Jämtin och Ilja Bataljan. Den är hämtad från wikipedia, länk. Vän av ordning undrar vad socialdemokraterna tänker på. Rutavdraget är mycket mer jämställt än Butler-förslaget. Kanske är idén att alla så småningom ska ha sin egen herrgård? Var man sin egen Persson är kanske budskapet.

Så här skriver wikipedia om butlern:

”ButlerDen här artikeln handlar om yrket butler, se Butler (olika betydelser) för andra betydelser.Butler är i Storbritannien benämningen på en erfaren betjänt i ett oftast större hushåll med tjänstefolk. Oftast brukar en butler vara bland de äldre tjänarna. Termen butler ska inte förväxlas med en valet, som betecknar en mer personlig tjänare, som till exempel följer med sin arbetsgivare på resor och dylikt.Historiskt förekom det att arbetsgivare upp hushållet i olika avdelningar där butlern hade hand om matsalen, vinkällaren, serveringsrummet och i vissa fall hela mottagningsrummet medan en annan hushållare hade hand om hela huset med omgivning.I moderna hushåll där butler är den mest seniora tjänaren förekommer även titlar som Majordomo, Butler Administrator, Staff Manager, Estate Manageroch Head of Household Staff.Ordet butler kommer från det gamla franska ordet ”bouteiller” (munskänk) och i århundraden har butlerns roll varit att servera vin. I Storbritannien rankades butlers först bland de mellersta graderna inom tjänstefolket i familjer med tjänstefolk, men steg i graderna på 1600-talet och 1700-talet. I de största hushållen fanns dock en tjänare högre än butlern ända fram till 1800-talet.
Traditionellt var butlern anställd av herren i huset men rapporterade till frun i huset. Förr i tiden dirigerade vissa butlers alla yngre tjänare och många butlers blev tilltalade med sitt efternamn till och med av sina arbetsgivare samt deras barn och gäster. Övriga betjänter tilltalade dock oftast butlers med ”Mr. [Efternamnet]”. Sådana butlers gjorde mycket lite serveringsarbete, de brukade istället stå vid dörren och hälsa då en gäst anlände medan dörren öppnades av en så kallad footman (manlig tjänare) som även tog av gästens rock och hatt. Butlern hjälpte även sin arbetsgivare att få på sig sin rock, vilken överlämnades till butlern av en footman.Inflytande Butlern gav arbetsuppgifte till en footman. Footman rapporterade direkt till butler. Då butlern var sjuk ersattes den av en footman. I många större hushåll med tjänstefolk var även tjänarinnor och kökspersonalen under butlerns ledning. I mindre hushåll kunde butlern även arbeta som så kallad valet (en annan slags tjänare).Tidigare erhöll butlern sin position genom att arbeta sig upp. I dag finns det skolor som utbildar butlers, där avgiften kan vara så hög som 50 000 US-dollar.I åratal var butlers alltid manliga och så är det oftast fortfarande. Men det finns även kvinnliga butlers, bland annat i vissa muslimska kulturer där det på många håll anses oacceptabelt att män arbetar med kvinnor under dessa omständigheter.Uniform En butler brukar bära uniform, exempelvis i form av jackett (för dagligt bruk) och frack (för kvällsbruk).Utbildning En av de mer namnkunniga utbildningarna för butlers finns vid Ivor Spencer School for Butlers.Löneläge År 2001 låg årslönen (ingångslön) för en butler i Storbritannien på omkring 40 000 pund. I USA var motsvarande lön omkring 80 000 dollar.”

Andra medier: DN

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar