06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Läget bland Värmdöpartierna inför morgondagens offentliggörande av vilka som tar plats i fullmäktige

Hänt i Värmdö

I folkpartiet lär det bli trångt bland dem som vill komma in i fullmäktige. Ordföranden Fredrik Sneibjerg och listettan Anders Bergman är två personvalskandidater. Båda konkurrerar i Gustavsbergs, Ingarövalkretsen.
Amie Kronblad på plats 10 är en annan folkpartistisk personvalskandidat. Hon är sannolikt en av de starkaste kandidaterna för att ta ett personvalsmandat i Värmdö, Djurövalkretsen. En annan som sannolikt kommer in på ett personvalsmandat i samma valkrets är Olle Markstedt på plats 11.
Detta kan få till följd att Britt Lindmark inte blir kommunfullmäktigeledamot utan bara ersättare. Tidigare kommunalrådet Ammi Nilsson, tidigare Eriksson och tidigare moderaterna kommer med alla sannolikhet inte in i kommunfullmäktige. Bloggen har uppfattat ett stilla frustande som kunde uttydas som att det ska fan till att vara folkpartihövding på Värmdö.
I kristdemokraterna är det inte så mycket diskussioner om vem som kommer in i fullmäktige. Däremot undrar man över var olika medlemmar ska bänka sig i styrelser och nämnder när detta är klart. Politikens inriktning verkar också vålla bekymmer
Samtidigt verkar inte kristdemokratena förstått väljarnas budskap. På sin hemsida skriver man nämligen: ”Marginell ökning av antalet väljare och lika marginell minskning, ca 0,3 %, ger ett oförändrat antal mandat i Värmdö kommunfullmäktige.”

Faktum är att 15 personer fler röstade på kristdemokraterna i Värmdö i årets val jämfört med förra valet. Man hade behövt öka med cirka 160 röster för att behålla sin ställning i väljarkåren. I Ingarö-valkretsarna minskade man sina röster i absoluta tal. I kommunen som helhet minskar man med 0,4%. Ytterligare en tankeställare är att man är mindre attraktiv lokalt än på riksdagspartiet.

VärmdöCentern är otålig över vem av personvalskandidaterna som blir invalda i fullmäktige. Någon är lite sur för att man inte blir inviterad till samtal kring vad som sker efter valet. Andra börjar planera för hur man ska agera under perioden. Flera tycker det är högst humoristiskt att moderaterna pekat ut gruppledarens valkampanj som förklaring till varför moderaterna förlorade ett av sina två mandat. För den som studerat valresultatet verkar hypotesen om orsak och verkan inte speciellt sannolik.

I moderaterna letar man efter försvunna röster från skärgården. Vart de försvunnit är däremot mera oklart. Kanske har man inte heller här tagit in väljarnas budskap.

Väljarna har inte uppskattat det sätt man styrt under de senaste fyra åren. Däremot är det fullt möjligt att väljarna hade uppskattat i vart fall delar av politiken om man styrt på ett annat sätt.
Sannolikt kommer alla de 19 främsta kandidaterna in i fullmäktige. Det som kan bli överraskningen är ordningen. Efter att valresultatet är klart kan det dessutom vara så att någon ledamot kommer att avsäga sig sitt uppdrag ganska snabbt.

Socialdemokraterna undrar över om författaren Börge Hellströms kampanj gör att han kryssas in i fullmäktige. Annars verkar man sitta och fundera på om i vilka situationer man skulle kunna vara med och styra Värmdö kommun.

Miljöpartisterna verkar vänta otåligt på vad som kommer att hända. Vänstern gråter en skvätt över att vara halverat.

Andra medier: NVP

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar