06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ska (s) vara landsbygdspartiet fackföreningsdemokraterna?

Expressen skriver i dag om en ny opinionsundersökning, länk.

De vanliga resultaten är inte längre några nyheter. Sveriges största parti heter moderaterna. Miljöpartiet blir valets vinnare. Sverigedemokraterna blir ett riksdagsparti Alliansen leder över oppositionen.
Det man talar mindre om är att folkpartiet i opinionsundersökningarna är det näst största Allianspartiet. Första reflektionen är om det håller ända in i kaklet. Erfarenheten säger nej. Centern mobiliserar oftast i slutet och borde kunna komma i kapp. I detta valet är jag tveksam. Det kommer att bli en uppryckning, men det är inte säkert att det räcker för att bli näst största Alliansparti.
I Stockholms stad utspelas något mycket spännande. Det är kampen om andraplatsen. Förstaplatsen innehas av moderaterna. Här är man ohotad. Frågan är om miljöpartiet blir ett större parti än socialdemokraterna. Detta är ett jämt lopp. På upploppet blir det sannolikt socialdemokraterna som med knapp marginal blir andra största parti.
För socialdemokraterna väntar en eftervalsdebatt. Man kan välja att göra som förra gången. Fokusera på ett antal mindre företeelser och säga att de förklarar allt. Det har den fördelen att man inte behöver ompröva någonting. Man blir då i praktiken landsbygdspartiet fackföreningsdemokraterna. Några arbetare att bygga sin medlems- och väljarkader på finns nämligen inte.
Den andra möjligheten är att man faktiskt gör en självrannsakan. I den ligger att man erkänner att de största skillnaderna i värderingar finns mellan landsbygd och storstad. Dessutom måste man fråga sig om det inte är dags att bli ett från fackföreningsrörelsen självständigt parti. Om man gör självrannsakan finns möjligheten att man överlever som parti och kan komma tillbaka. Gör man det inte tillhör man historien och inte framtiden.
Man kan göra ”Nackarockaden”. Ut med Sahlin och in med Bodström. Det hjälper inte oavsett vad man råkar tycka om Bodström. Socialdemokratins problem är ett strukturproblem. Det är bottom line. Så länge man försöker bortse från detta finns ingen räddning för socialdemokratin.
Landsbygdsdemokraterna kommer att uppstå som ett parti eller som den största beståndsdelen i ett parti. Man kommer att kunna få mellan 5-12% av valmanskåren. En sprucken socialdemokrati kan vara ena delen av det. Annars är det mest sannolika för att bli landsbygdspartiet antingen kristdemokraterna eller sverigedemokraterna. Kristdemokraternas flört med vanlighetens folk är en flört med landsbygden. Sverigedemokraterna har också möjligheten att växa här. Folkpartiet har sedan länge inget att hämta här. Även centern har beslutat sig för att släppa landsbygden.
Profileringarna efter valet kommer att avgöra vilket befintligt parti som blir landsbygdspartiet. Gör ingen det kommer det att skapas.
Andra medier: DN, Aftonbladet

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar