05302024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdövalet: Eftersnack

Hänt i Värmdö

Då är valresultatet nästan klart. Valsedlarna har lämnat Värmdö kommun och finns numera hos länsstyrelsen som ska kontrollräkna dem och räkna personkryss. Det är först då vi kommer att veta förutsättningarna för lokalpolitiken på Värmdö. Lokalpolitiken är mer människorna än någonting annat. Nu får vi snart veta vem de är.
Hos moderaterna sa kommunstyrelseordföranden att valresultatet var en seger. Han uttrycker det så här i en artikel på valnatten, länk:” Vi var sex tiondelar från förra valets resultat men vi har fått fler röster än då. Vi har haft en del frågeställningar som varit tuffa att ta. Jag tycker vi gjort ett bra resultat med tanke på det, säger Alversjö.”

Man undrar vad som är bra och vad som är dåligt egentligen? 10.150 personer röstade i Värmdö på moderaterna i riksdagsvalet. 8.498 röstade på moderaterna i kommunvalet.
Vad är bra och vad är dåligt?

Bloggen tycker det verkar som om att väljarna har givit Värmdömoderaterna en rak höger i magen. Kommunstyrelseordföranden tackar folket för omtanken. Det luktar mer fars än något annat. För det är väl inte så att man inte vill se faktum?

Folkpartiet är förvånat över att man förlorar 0,7% procentandelar. En ledande folkpartist säger att det kändes som om vi hade vinden i ryggen. Ja det verkar även här som om man inte kan skilja på med- och motvind.

Folkpartiet har haft ansvaret för skolfrågorna. För detta uppdrag har man utsett tandläkaren Peter Bondesson. Han har inte fungerat i sin roll. Om man ska tala om katastrof eller icke godkänt är en smaksak. Trots detta har folkpartiet inte bytt ut Bondesson. Det är svagt. Inte undra på att väljarna inte uppskattar folkpartiet.

Samtidigt finns inte en av de folkkära folkpartisterna Roland Ekstrand med i valrörelsen. Han fick flera hundra personkryss och talade med folk. När han inte längre kandiderar försvinner för väljarna ett skäl att rösta på folkpartiet.

Nu dyker en ny folklig förmåga upp hos folkpartiet. Det är Olle Markstedt. Han gillas av folket men folkpartisterna verkar inte gilla honom. Där påminner han om Ekstrand.
Det är upplagt för förvirring i folkpartiet.

Kristdemokraterna borde egentligen byta namn till krisdemokraterna. Partiet är på många sätt den stora förloraren i Värmdövalet. Man har haft ett otydligt politiskt budskap. Det viktigaste har varit att transportera personvalsattribut runt omkring i kommunen. På det vinner man inga röster.

Nu gäller det att man är tydligt och klart. Man måste förklara vad man vill så att väljarna förstår. Man måste dessutom uppträda som ett parti och inte som en samling människor som av en slump har hamnat på samma ställe. Gud hör bön, men inte mumlande politiker. Det gör förresten inte väljare heller.

Värmdöcentern var valets dark horse. Sent på kvällen ökade man från 2 till 3 mandat. Nu har ett gerationsskifte skett i partiet. Det har väljarna tänt på. Då gäller det att man känner att det håller hela vägen ut. Lite tveksamhet om detta ska bli verklighet känns hos partiet.

Samtidigt har partiet gått från få kvinnor till att ha ett helt gäng kompetenta kvinnor. Här finns en feministiskt alternativ och initiativ. Det kan finna ett spännande samspel med männen.

Nu gäller det att leverera. Gör man det ligger 6 mandat inom räckhåll. Om inte blir man straffad i nästa val och det hårt.

Socialdemokraterna är valets vinnare och förlorare eller inget av det.
I Värmdö gillar bara 3.955 väljare Mona. Däremot gillar 6.274 väljare socialdemokraterna på Värmdö. Inte underligt att det borde kännas konstigt för socialdemokraterna.

Detta är mycket större än den så kallade ”Göran Johansson effekten” i Göteborg vid förra valet. Om Mona vore klok skulle hon rekrytera detta garde till Sveavägen.

Socialdemokraternas stora problem i Värmdö är ett upprepningstvång. Man spelar samma kort en gång för mycket hela tiden. Man förlorar 110% på den sista insatsen. I stället skulle man göra 90% av allt. Då skulle man bli vinnare till hundra 100%. Nu blir man varken vinnare eller förlorare.

Miljöpartiet har lyfts av valsurfen i riket. På denna har man hamnat på en kobbe strax utanför Gustavsbergs centrum. Det är kommunalhuset. Man klarar sig bra. Samtidigt är man lite osynliga. Så väljarna har lite grand köpt grisen i säcken.

Det gäller för partiet lokalt att ha kostym på sig och kunna vara miljömedveten. Partiet är präktigt. Det har man inte råd med om man ska behålla sin framgång. Partiets företrädare måste bli bättre på att spela det politiska spelet. Man måste vara beredd att få mer skit under naglarna för att kunna leverera.

Vänsterpartiet halverades av en kvinna som kallas FI. Detta var ett verkligt feministiskt alternativ. 113 Fi röster kostade partiet ett mandat. Nu finns bara en kommunist i fullmäktige, Mats Skoglund. Han är dock underhållande för två.

Sverigedemokraterna har intagit Värmdö kommun med två representanter. Största stödet finns i Stavsnäs. Hur deras två representanter uppför sig vet bloggen ännu inte. För de andra partierna gäller det nu att inte göra dessa två individer till offer. Ge dem full insyn överallt och man vet om de håller måttet eller om de ger upp vid (hårt) arbete. Åsikterna tar bloggen avstånd från, men väljarna har valt två av dessa att representera dem och det måste respekteras. Då är det bättre att göra arbetsmyror av Sverigedemokraterna än låta dem bli offerlamm.

Andra medier: NVP, NVP, NVP

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar