05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Dollarn vandrar på en skakig väg

Det som för 10 år sedan var något helt otänkbart börjar nu allt mera bli en realitet. Vad vi talar om är att USAs statsobligation kan komma att nedgraderas från högsta kreditvärdighet.

I ett mail till business insider, länk bekräftar Pierre Cailleteau som är VD för ratinginstitutet Moodys att man håller ett vaksamt öga på hur stort det offentliga underskottet är av skatteintäkterna. Han säger att räntekostnader på 18-20% är max vad USA kan klara om man ska vara AAA rated. Enligt USAs budgetdepartement är man där å 2018. Mera pessimistiska bedömare talar om att nedgraderingen redan kan komma om 2 år.
En annan som oroar sig för USAs ekonomiska utveckling är finansgurun Marc Faber, länk. Han säger att statsskulden på 12 triljoner dollar kommer att skapa en kraftig inflation i USA. Sannolikt kommer den amerikanska staten nämligen att öka penningmängden kraftigt. Detta riskerar att skapa en kraftig inflationspress, enligt Faber. Man bör betänka att Marc Faber är en närmast diplomerad domedagsprofet, men hans oro delas samtidigt av allt fler.
Marc Faber uttrycker samma oro i en artikel på yahoo finance, länk. Enligt Faber ser secenariot ut så här:” After every financial crisis there’s a sovereign debt crisis, Marc Faber says. Countries that borrowed too much during the boom times start struggling to pay their competitors back, and eventually some of them default.

The countries most likely to blow up this time around are the ”PIIGS”: Portugal, Ireland, Italy, Greece, and Spain. One ore more of them, Faber says, will likely default in the next couple of years. And, that could result in the death of the Euro currency.

Longer-term, Faber says, Japan and the US are in line for the same fate.

The US crisis won’t hit us this year or next year. But within 5-10 years, the United States will be forced to quietly default on its debt, most likely by printing money and destroying the value of the currency.

The main problem comes down to two things: 1) ballooning debts and 2) future interest costs.”

I sammanhanget är det intressant att notera att Kina tar eurons parti, länk. Genom att markera att man kommer att fortsätta köpa statspapper i euro skapas en tillförsikt på marknaden. Detta kan också ses som en varning till USA i det pågående ordkriget om den kinesiska valutans värdering.

Andra medier: e24.se, di.se, dn.no

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar