06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Kung Fredrik populär – Hertig Lars Erik inte alls så populärHänt i Värmdö

Nu är det inte långt kvar till den nyvalda riksdagen i Värmdö kommun, fullmäktige sammanträder den 3 november, länk. På den lokala hemsidan till moderaterna kan man läsa att samarbete snart börjar på allvar. Det ska nämligen vara sammanträde med den nya fullmäktigegruppen, kallad K30 på Ingarö församlingsgård den 1 november, länk. För de nya medlemmarna i ”familjen” kan det vara bra att veta en sak. Förtäringen är knappast närodlad eller ekologisk. Kaffet är inte rättvisemärkt. Vegetariskt kan man sannolikt inte ens stava till hos caféföreståndare, moderaten Melin.
Kanske den beschäftiga fru Blombäck tänker uppfostra de moderata nyvunna vännerna i detta.
Ett faktum som står allt tydligare är att sannolikheten att ett nybildat lokalt parti ställer upp i nästa kommunval har ökat radikalt efter den så kallade koalitionens bildande. Missnöjda miljöpartiväljare står nämligen som spön i backen. Samtidigt, som den minnesgode kan dra sig till minnes är de lokala moderaterna inte speciellt populära. Kung Fredrik av Rosenbad drar medan Hertig Lars Erik af Evlinge med hov inte verkar han någon dragningskraft. Pastor Dozzi i kristdemokraterna får bli tydlig och hålla en klar linje för att inte behöva sätta upp skylten STÄNGT för gott efter nästa val. Bankdirektör Bergman och ordföranden Sneibjerg behöver prestera för att inte ännu en gång halveras.
Paradoxen är att det sannolikt inte blir koalitionen som kommer att avgöra om Värmdöpartiet kommer att bildas. Det gör i stället ”regnbågsoppositionen”. Moderaterna har faktiskt skapat en situation där rejält borgerligt inriktade VärmdöCenterpartister, socialdemokrater och en stackars vänsterman har en gemensam fiende. Em framgångsrik tuff och hård oppositionspolitik kan fånga upp de väljare som annars skulle blivit Värmdöpartister. Lyckas man inte med oppositionspolitiken lär grodden till Värmdöpartiet som nu finns växa till en partiplanta.
De enda två fallen då koalitionen kommer att vara avgörande för tillkomsten av Värmdöpartiet är i ytterlighetsfallen. Antingen om koalitionen havererar och oppositionen inte heller lyckas opponera eller så blir koalitionen en pyramidal succé och oppositionen är riktigt framgångsrik. I det ena fallet blir Värmdöpartiet riktigt mäktigt i det andra fallet kommer det inte till stånd.
Den moderata och folkpartistiska taktiken bakom koalitionen får inte misslyckas för dessa partier. Gör den det så straffar väljarna dem. Enbart en stor succé kommer att belönas av väljarna. Vid samtliga andra utfall röstar väljarna sannolikt med fötterna
Samtidigt har agerandet skapat ett nytt politiskt dé facto block som består av VärmdöCentern och socialdemokraterna eventuellt med assistans av ett nytt Värmdöparti. Paradoxen är att det var just detta samarbete man ville undvika. En rejäl omgruppering i den moderata toppen inom moderaterna på Värmdö skulle kunna förändra den bilden.
Andra medier: NVP, NVP
Fotnot: Bilden till höger föreställer en hertigkrona och den till vänster kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Alversjö

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar