07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nya allvarliga turer kring HQ bank

Nu publicerar Dagens Industri nyheten att investmentbolaget Öresund, storägare i kraschade HQ bank lånade ut aktier till ett värde av 700 miljoner för att rädda likviditeten i HQ, länk, länk.

Detta är en uppseendeväckande uppgift. Nu står det klart att Sven Hagströmer var mycket bättre informerad om problemen i HQ än vad han berättat. Dessutom kan man undra över varför detta inte rapporterats till aktiemarknaden av Öresund tidigare. Uppgifterna borde i vart fall vara intresse för Stockholmsbörsen för att undersöka om det är aktuellt med en disciplinåtgärd.
Riskhanteringen i Öresund är också intressant. Om man lånat ut aktier till HQ och där har man pantsatt dessa för ett lån uppstår en risk för Öresund. Hur har man tagit betalt för risken? Är transaktionen börsetisk. Kan transaktionen vara förenlig med bolagsordningen? Är den rent av laglig? Är det dags för aktiespararna att medverka till att stämma även Öresunds styrelse?
Stefan Dahlbo har hittills fått bära hundhuvudet för mycket av det som skett. Nu blir läget mycket mera prekärt för Sven Hagströmer. Det kan ju tänkas att Dahlbo agerat på direkt uppdrag av Hagströmer för en del transaktioner.
Vi lär se en mycket pressad Öresundskurs på måndag. Det kan inte uteslutas att bolaget på sikt får en kraftig bot och i värsta fall slängs ut från börsen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar