06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nytt i Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö

Nu rullar hjulen fort i koalition för Värmdö.
Miljöpartiet satsar på Malin Åberg Aas som kommunalråd och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Hon blir därigenom ansiktet utåt för miljöpartiet. Samtidigt är det säkert med dubbla känslor som hon sitter i koalitionen. Hon lär inte vara helt bekväm med det nya sällskapet.
En som träder i bakgrunden men som inte släpper kontrollen helt är Yvonne Blombäck. Hon var pådrivande i miljöpartiet för att koalitionen skulle bli av. Nu lägger hon fokus på landstinget. Däremot är det inte omöjligt att hon blir vice ordförande i kommunfullmäktige. En del säger att hennes nya ledaskapsmodell har hönsmamman som förebild. Släpper kontrollen gör hon inte över miljöpartisterna i Värmdö.
Max Ljungbergs tuppkam växer däremot allt mer. Som ny ordförande i utibldningsnämnden har han redan börjat sitta in sig på den havererade Allianssidan och tränar sig i att titta skarpt på socialdemokraterna. Inom delar av den kommande oppositionen kallas redan han för tuppen. Ett av skälen lär vara att han inte lär att värpa några guldägg precis.
En som inte blir kommunalråd är Hans Ove ”Greven” Görtz. Ett ordförandeskap i någon nämnd lär det dock bli för ”Greven” som kände sig kallad till större uppgifter, men som nu får stå tillbaka en smula.
En som kliver fram i rampljuset än mer blir Peter ”Ica-handlarn” Frej. Han blir kommunalråd och fortsätter som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Där kommer vi att få se två kommunalråd som ordförande respektive vice ordförande. Huruvida ”Ica-handlarn” har lyckats förpassa sin trätobroder inom moderaterna, Erik Petterson till vice ordförandeskapet i Bygg- Miljö- och Hälsoskyddsnämnden är oklart. Däremot är det klart att en miljöpartist blir antingen vice eller ordförande där. Camilla Strandman är det hetaste tipset här.
En som lär sälja mindre under de närmaste fyra åren är den nye ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han lär dofta lika mycket kaffe som vanligt, men mindre av kaffehandel blir det för folkpartiets Fredrik Sneibjerg.
Den vanligtvis konfliktskygge bankdirektören Anders Bergman och kommande kassaförvaltaren i kommunen lär gå omkring och klucka av glädje nu. Han anser nämligen att han varit riktigt smart när det gäller kommunstyrelsesammansättningen. Det finns två mindre ersättare än ordinarie i hans förslag. Nu tänker Bergman erbjuda centern en av de ersättarposterna i slutdelen av förhandlingarna. Själv tycker han att det är smart strategi att hålla tillbaka dessa platser till i slutet.
Samtidigt lyckades den tidigare hårdföre kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson bättre genom att komma till en kompromiss där alla partier fick ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen. Det var en av de saker han gjorde som var kloka.
Nu tisslas det och tasslas om att man inte kan göra så. För då skulle Sverigedemokraterna också få en plats i kommunstyrelsen. Detta är sällsynt korkat. Låt alla partier var med i kommunstyrelsen. Det är det smartaste greppet för att bekämpa främlingsfientlighet.
Andra medier: NVP, NVP

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar