05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös nya politiska inriktning kan bli kasinopolitik eller Ring Ring

Hänt i Värmdö

Nu samlas det omaka gänget snart en sista och avslutande förhandling. Medan Fredrik Reinfeldt i Stockholm tagit kontakt med sina allianspartners och skapat ett nytt och förhoppningsvis vinnande lag händer andra saker på Värmdö.
Moderaternas kommunstyrelseordföranden Lars Erik Alversjö satt däremot helt passiv efter valet. Han väntade på att andra skulle ta initiativet. Mycket riktigt var det någon annan som gjorde det. Det parti som gjorde det var folkpartiet. I telefon inledde bankdirektören Anders Bergman dialogen om hur Värmdö ska styras efter valet. Efter en kortare tids diskussion kom även kristdemokraterna med i diskussionen.
Diskussionerna pågick och med 25 mandat av 26 som krävs för att få majoritet tittade man åt miljöpartiets håll. En viktig förklaring till detta var att miljöpartiet numera är vänner av Värmdö kommuns organisation.
När man hade avverkat något möte med miljöpartiet tog Alversjö kontakt med VärmdöCentern, mer för att informera sig. Sedan dess har telefonen stått tyst som i Abbas gamla slagdänga från 1970 talet.
Förhandlingarna sker under tidspress, men med väldigt olika personligheter. Folkpartiets övergripande mål är att till varje pris undvika att socialdemokraternas Lars Bryntesson inte kommer till makten. Det är den minsta gemensamma nämnaren.
Hos kristdemokraterna vill man till varje pris undvika att hamna utanför. Där förs nu taktpinnen om än ganska ostadigt av ordföranden, mäklaren Clarence Örhammar. Han och Stefan Dozzi är av med sin rival PO Fransson. Därför kan de nu båda se fram emot att dela på en dryg heltidstjänst. Björnen är skjuten och nu säljer man skinnet. Det är tillräckligt motiv. De säger som i Disneys Robin Hood: Prisa Gud här kommer skatteåterbäringen.
Inom moderaterna råder det djungelkrig med gerillaräder. Här har man inte lett processen, man har följt med strömmen. Några ledande moderater har dock drivits av idén att bli av med centern. Man har velat att centern ska byta ut misshagliga representanter som inte kunnat marschera i snörrätta led i takt med de moderata härförarna.
En som anser sig ha särskild kompetens är den pensionerade militären Hans Ove Görtz, som förresten inte bär namnet från födseln. Det gifte han sig till. Så några blodsband till Kar XIIs finansminister har han inte. Däremot finns risken att han devalverar värdet på en ordförandepost på relativt kort tid.
Alversjö själv lär låta andra styra, men sitta kvar. Hans överlevnad kommer att hänga på personkemin med den tillträdande kommundirektören Stellan Folkesson. Kommunstyrelsens vice ordförande Monica Pettersson lär om planen håller ända in i mål kombinera två ordförandeuppdrag, ett i kommunfullmäktige och ett för äldrenämnden.
Miljöpartiet Yvonne Blombäck och Max Ljungberg är sugna på att regera. Dessutom får de som tack för hjälpen dela på en heltidstjänst som kommunalråd. Socialdemokraten Lars Bryntessons inbjudan till samlingsstyre har dock fått Blombäck att fundera. Dessutom är de både väljare om medlemmar som undrar varför man ska vara katt bland hermelinerna.
Personlighetsmässigt kommer Värmdös ledningen att vara ett önskelaboratorium för psykologer och managementforskare. Detta kan kanske vara ett sätt att förbättra kommunens dåliga ekonomi. Här möter en letargisk nallebjörn en iller som är kontrollfreak. Ingen detalj är för liten för denna iller att fördjupa sig i. En trött direktör samsas med en wheeler och dealer.
Vad blir det av denna kompott?
Sannolikheten för att denna lokala Robinsontävling kommer att avgöras utan att någon röstas ut under de 209 veckor som tävlingen pågår är liten.
Här har man satsat allt på ett kort. Om man vinner finns en viss uppsida. Förlorar man är nedsidan betydlig. Värmdö kommuns politiska ledarskap kännetecknas numera av en sorts kasionpolitik. Satsa allt på grönt och se vad som händer.
En och annan säger att moderater, folkpartister och kristdemokrater kan klara det hela genom att göra upp med en av centerpartisterna, mot att denne får ett halvtidsuppdrag.
Bloggen hoppas verkligen inte att politiker går att köpa så lätt.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar