05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdövalet. Surt sa räven om rönnbären

Hänt i Värmdö

En av de mera trista formerna av dåligt omdöme är när någon skjuter budbäraren. Inte sällan kanaliseras detta genom att de är journalister eller tidningar som ges ansvaret för ett dåligt resultat. Vi har sett denna typ av bortförklaringar i riksdagsvalet, där socialdemokraterna skyller på media.
Nu sällar sig trist nog kulturnämndens ordförande, Camilla Lien till dessa skyttar mot media,länk. I fokus för skjutandet finns lokaltidningen Nacka Värmdö Posten. Hon är inte nöjd med vad som skrivs.
Självklart överensstämmer inte journalistiken med hennes och moderaternas självbild. Den är att man gjorde ett fantastiskt kommunalval, länk, länk.
Sanningen är en annan. Aldrig har så många väljare som i detta val uttryckt missnöje mot den moderata kommunala ledningen genom att röstsplittra. Väljarna i Värmdö gillar Fredrik Reinfeldt och ogillar Lars Erik Alversjö. Det är förklaringen till varför moderaterna förlorade två mandat i kommunalvalet. I riksdagsvalet i Värmdö fick moderaterna 10.158 röster och i kommunalvalet fick man 8.498 röster. Det är 1.660 missnöjda moderater. Det är en större grupp än den som röstade på kristdemokraterna och en nästan lika stor grupp som röstade på folkpartiet.
I detta läge bildas koalition för Värmdö. Den består av alliansens förlorarlag, moderater, kristdemokrater och folkpartister. Vinnaren är ska balansera det hela är miljöpartiet. Om man ser det hela i procent är de faktiskt så att i antal mandat så är man tillsammans inte större än vad man var vid förra valet. Det är inget vinnargäng. Slutsatsen är att minus tar helt ut plus.
Folkpartiet och några av kristdemokraterna är också kritiska mot Nacka Värmdö Posten. De verka vilja skylla valresultatet på tidningen. Ett annat och mera fruktbart förhållningssätt borde vara att fundera över det egna arbetssättet.
Om man lägger samman hela koalitionens röster i riksdagsvalet och minskar med hela koalitionens röster i kommunalvalet får man det skrämmande resultatet att man har 1499 missnöjda väljare mot sig redan när man börjar. Värt att notera är att de är bland de egna. Det innebär att dess missnöjda i dag representerar minst 4 mandat i fullmäktige.
Bloggen tror inte att Nacka Värmdö Posten har några andra syften är att referera vad som verkligen sker. Som lokaltidning har man varit ganska framgångsrik. De som är sura på Nacka Värmdö Posten borde kanske vara mera aktiva under hela mandatperioden och inte vakna upp som nykläckta tv2 journalister någon månad inför valet. De som bedrivit smutskastning i det fördolda kanske borde träda fram och debattera offentligt.
För bloggens del blir analysen av den nya styrande koalitionen bara ur missnöjesperspektiv att riskerna med samarbetet är större än de möjliga vinsterna. Då har vi dessutom inte räknat med de inneboende konflikterna som finns mellan både människor och partier i denna koalition.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar