06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Exit Mona

Så har då nummer ett av tre partiledare som sitter löst på grund av valresultatet avgått, länk. Egentligen skedde det odramatiskt, men samtidigt spänningsladdat skulle man kunna säga.

Mottot bättre än Persson kunde Sahlin aldrig förverkliga i ett val. I stället blev det tvärt om.

De politiska motståndarna är säkert kluvna inför hennes avgång. Många anser säkert att hon skulle varit en tillgång för alliansen. Internt inom delar av fackföreningsrörelsen öppnas säkert champagnen, speciellt i Skåne.
Exit Mona kan också innebära ett stopp för en förnyelse av socialdemokratin som Mona Sahlin ville, men inte förmådde. För Mona Sahlin inföll domsöndagen en vecka före kyrkans domsöndag, länk.
I sak innebär Mona Sahlins avgång att socialdemokratin blir ett vanligt parti i Sverige. Man kommer inte längre att vara ”det stora partiet”. Samtidigt blir man ett socialdemokratiskt parti bland många andra i Europa. Opinionsmässigt kommer man att vara i paritet med ett eller flera partier.
Mona Sahlins stora misstag var att inte stå loppet ut och säga nej till ett samarbete med kommunisterna i vänstern. Hade hon stått fast vid det hade hennes politiska öde blivit ett annat. Det rödgröna samarbetet blev Mona Sahlins stora politiska katastrof. Hon förmådde genom det samarbetet aldrig att göra socialdemokratin till ett storstadsvänligt parti.
Enda chansen för socialdemokraterna är att göra en extreme makeover. För det krävs någon som Fredrik Reinfeldt i de nya moderaterna. Det är mycket tveksamt om någon sådan finns. Om denne någon finns är det ännu mer osäkert om han eller hon skulle bli vald.
Läget går från dåligt till värre för socialdemokraterna.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar