06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Humanism = fritt internet. Då vet du vad motsatsen är!

Dagen efter Johan Axhamn publicerat sitt skrämmande inlägg om att göra internetleverantörerna till censorer rycker två piratpartister ut, länk.

Det är Rick Falkvinge och Anna Troberg som förtjänstfullt avslöjar de förförande tonerna från Axhamn. I grunden tydliggör man konflikten om vad internet ska vara.

Man ställer implicit grundfrågan:

-Ska internet vara en fri och interaktiv virtuellt plats eller ska internet vara en plats där bara enkelriktade i förväg godkända budskap får finnas?

-Ska internet vara ett simplex eller ett duplex?

För upphovsrättsindustrin är svaret enkelt. Falkvinge och Troberg beskriver det så här: ”Om man skadskjuter budbärarimmuniteten, så skulle bara meddelanden som godkänts centralt i förväg kunna förmedlas, eftersom ingen skulle våga ta i något annat. Den världen skulle passa Axhamns uppdragsgivare utmärkt. Internet skulle reduceras till enkelriktade kabel-tv-kanaler, styrda av upphovsrättsindustrin, där människor bara har rätten att sitta still i soffan och öppna plånbok”

Den politiska och grundläggande humanistiska diskussion som piratpartiet för borde även andra våga föra. Liberaler från alla politiska partier borde tydliggöra problemet. Humanism förutsätter dialog och för den krävs platser som har högt i tak åsiktmässigt. Internet har faktiskt blivit ett sätt för människan att i maskinernas, datorernas årtusende återerövra humanismen. Då krävs det faktiskt att friheten inte försvinner på internet. Kreativiteten på internet bygger på frihet och kombinatorik. Den bekämpar upphovsrättsindustrin med snart sagt alla medel. Denna konflikt måste tydliggöras.

Ett öppet internet skapar en humanare värld.

Det är värt att tänka på.

Andra bloggar: Anna Troberg, Johanna Nylander, Henry Rouhuvuori

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar