06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö: Skuggornas regering har tillträtt

Hänt i Värmdö

I Storbritannien utser oppositionen en skuggregering eller ett så kallat skuggkabinett. Det har varit ett sätt att möta den ”verkliga” regeringen.
I Värmdö kommun har ett nytt styre tillträtt. Det är inte inte en skuggregering. Däremot är det en skuggornas regering. Kommunstyrelsens ordförande, Lars-Erik ”Nallen” Alversjö var närmast en skugga i går. Han höll ett inledningsanförande och deltog i enbart ett replikskifte.
Anders ”Ankan” Bergman deltog i ett antal replikskiften. Han är kommunstyrelsens vice ordförande och uppträder som om ”Nallen” Alversjö är den ovise. I själva verket kan man säga att folkpartiet är tillsammans med moderaterna de som styr. Viktiga beslut fattas i samråd mellan ”Nallen” och ”Ankan”. Detta är skuggornas regering. Det som blir reellt är oppositionen.
De som stod någonstans i mitten och inte riktigt var med i matchen var kristdemokraterna. De var off-side nästan hela tiden. De verkade ha sålt smöret och tappat pengarna. Något politiskt utrymme verkar det inte ha fått. Spöklika är de däremot.
Framför sig har moderaterna skjutit miljöpartiet. Med frenesi försöker miljöpartisterna visa sin lojalitet mot sina nya partners. På så sätt slipper moderaterna gå upp och argumentera för sina förslag. Moderaterna blir skuggan och framför sig har man en ”miljöpartikuliss”.
Det är underligt hur dessa så kallade miljöpartister kan ha svängt. De utmanar numera socialdemokraterna och Värmdöcentern som om de vore de främsta motståndarna.
Ibland sker detta utan urskiljning.
Vissa gånger är det försök att vara försåtliga.
Vart miljöfrågorna tar vägen i denna strategi kan man undra?
Om miljöpartiet fortsätter som man nu gör riskerar man att bränna de broar man en gång hade till socialdemokraterna på Värmdö. ”Nallen” och ”Ankan” gnuggar säkert händer inför detta. Då är man säkra på att behålla miljöpartisterna i båten även efter smekmånaden i kollission för Värmdö.
En miljöpartist som utmärkte sig var Max Ljungberg, som är vice borgmästare och vice ordförande i fullmäktige. Han hade inte ens öppnat handlingarna före mötet. Hade det varit fotbollsmatch vad domaren tvekat mellan gult och rött kort.
Den blå överdomaren Monica Petterson såg mellan fingrarna på detta, men hon lär ha undrat.
Värmdöcentern gick inte i alla avseende i takt. Det verkade som om man inte riktigt hade bestämt sig för om man skulle bedriva kraftfull oppositionspolitik eller om man skulle söka förföra de regerande skuggorna i kollision för Värmdö. Ju längre mötet skred dess mer framstod Henrik Paulsen som den som var den trygga oppositionsledaren. I slutet av mötet verkade man formerat sig för opposition. Ett klokt val. Att söka förföra skuggornas kollision lär inte lyckas så länge miljöpartiet finns med i kollision för Värmdö.
I allt väsentligt beslöt fullmäktige att genomföra skuggornas reella budget. Det blev ingen skattesänkning. Det blev som VärmdöCentern ville en utredning om att kommunens byggnader ska bli mera klimatsmarta. I övrigt inte några större förändringar.
Två minoritetsåterremisser blev det. Här har oppositionen en av sina vapen. 17 personer kan gemensamt stoppa beslut tillfälligt. Det kommer säkert att användas flitigt under mandatperioden.
I folkpartiet verkade allt lugnt på ytan. Detta var ett bedrägligt lugn. Olle Markstedt och ”Ankan” Bergman har mycket ansträngda relationer. Den senare undrar om det är möjligt att utesluta Markstedt ur folkpartiet eller om man kan mobba ut honom eller oskadliggöra honom på annat sätt.
Markstedt däremot väntar på rätt tillfälle att få ”Ankan” på fall.
Man ska inte underskatta Saltarös egen gossen Ruda som lever upp när det blåser. Han kan förlora första given, men har stora chanser att ta hem spelet. Markstedt ser när någon försöker bluffa honom med en hand som hans motspelare inte har.
Det kommer så småningom att bli ”all in” för någon av dessa spelare. Just nu är oddsen något högre att det är Markstedt som först lämnar spelet.
I ett annat spel har ”Ankan” enligt ihärdiga rykten vunnit högsta vinsten som innebär att han lämnar sin bankdirektörstillvaro och i stället låter en elegant fallskärm utveckla sig.
Om så är fallet önskar bloggen honom lycka till!
Någon öppnare budgetprocess med flera medborgare involverade ville inte skuggorna i kollisionen ha.
Andra medier: NVP

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar