07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bloggen nominerar Julian Assange till Nobels fredspris

Det är inte lätt att inse när man befinner sig i ett ögonblick som är ett paradigmskifte.

När man kan peka på före och efter. Precis då inträffade det.

Svårigheten att ta in dessa ögonblick för det mänskliga väsendet finns även när det närmast borde vara uppenbart. Neil Armstrong är ett exempel på en sådan person: ”Efter att ha landat på månen kl. 20:17:39 UTC den 20 juli 1969, steg Neil Armstrong den 21 juli 1969 kl. 02:56 UTC som första människa ner på månens yta med orden: ”That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind” (”Detta är ett litet steg för (en) människa men ett jättekliv för mänskligheten”). Nitton minuter senare stod även kollegan Edwin ”Buzz” Aldrin på månen.”, länk.

Svårigheten ligger inte i att se det stora för det stora. Motsatsen är problemet. Att se det lilla i det lilla och vad det gör med mig som människa och i relation till det större.

Wikileaks publicering av diplomatiska dokument representerar ett sådant paradigmskifte.

Många uttrycker att lagstiftning kommer att omöjliggöra att detta sker igen. Känslan av att andas öppenhetens och frihetens luft kan inte lagstiftas bort. Problemet är nämligen att då är allt för många beredda att bryta mot lagen. I modern tid ser vi detta när det gäller fildelning. I historisk tid ser vid det bland annat när det gäller tryckfriheten.

Den digitala världen är dessutom ännu svårare att kontrollera än pappersvärlden. Lika lätt som det är att samla in och processa är det att läcka och bearbeta. Ända möjligheten att långsiktigt sluta samhället igen är en återgång till det analoga papperssamhället, men den bron är de facto redan stängd.

Om den Norska Nobelkommittén skulle vara reellt oberoende skulle man tilldela nästa års fredspris till Julian Assange. Han och wikileaks har öppnat slutna delar av samhället så att mer av öppenhet och stabilitet kan skapas. Ingen ledare kan efter wikileaks längre vara säker på att hans/hennes nedtecknade förhållningssätt och avsikter kan hållas hemliga. Därigenom har vår värld faktiskt blivit tryggare.

Andra bloggar och medier: Aftonbladet, DN, Farmor Gun, HAX, Markus Berglund

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar