05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Skuldkris: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014…

Det första tecknet på skuldkrisen som blev känt för offentligheten var Lehman Brothers i New York som gick i konkurs den 15 spetember 2008.
Faktisk började det en vecka tidigare då den Amerikanska staten tog över ägandet av bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Det senare institutet garanterade cirka 57% av alla bostadslån på den Amerikanska marknaden som är värd ofattbara 12 trillioner (eg billioner på svenska) dollar. En enorm strukturförändring alltså.
Den 25 mars i år fick Grekland sitt nödlån efter en turbulent resa. Andra länder står på tur, officiellt och på spekulationslistan. I efterdyningarna av detta har företagen i Europa fått kraftigt ökade upplåningskostnader och betalar genomsnittligt mer än sina amerikanska konkurrenter, länk.
I bakgrunden har hela tiden funnits oron för USAs galopperande skuldsättning.
Delstaternas svåra ekonomiska läge har också varit känd under lång tid, men marknaden har inte reagerat.
Nu börjar marknaden mera fokusera på den offentliga skuldkrisen i USA, länk. Det samlade underskottet för USAs delstater beräknas till cirka 130 miljarder dollar för i år. Bara Calinfonen står för 25 miljader dollar av dem. USAs federala regering har skulder på cirka 14 trillioner dollar. Det motsvarar ungefär 100% av BNP.
Spekulationerna är många, länk.
En sak är säker den offentliga skuldkrisen är inte över.
-Den har bara börjat visa sin effekter

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar