05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Wikileaks: Öppenhet och frihandel gynnar demokrati, var den än behöver utvecklas

USAs utrikesminister Hillary Clinton har reagerat kraftigt på de uppgifter som wikileaks har offentliggjort, länk, länk. Kärnan i Clintons utfall mot publiceringen rör henne själv. Dokument visar nämligen att hon beordrat Amerikanska diplomater att spionera inom FN-systemet.

Om detta stämmer uppmanar wikileaks grundare, Julian Assange henne att avgå, länk. En rimlig uppmaning. Om en Amerikansk utrikesminister inte kan hålla sig inom internationella fördrag och konventioner vad gäller FN har hon förverkat sitt förtroende.


En effekt av wikileaks offentliggörande av olika handlingar är enligt Svd att:

”USA stoppar militärens åtkomst till en del känslig diplomatpost efter den omfattande Wikileaksläckan.” Det innebär att den digitala kopieringmaskinen av diplomathandlingar nu är avslagen. Det är bra. Då finns materialet bara i den trånga krets som den var ämnad för.

I den omskrivna artikel i Times berättar Julian Assagne om hur han ser på vad offentlighet kan göra för slutna länder: ”Asked if he wanted to expose the secret dealings of China and Russia the way WikiLeaks has done with America, Assange said, ”Yes, indeed. In fact, we believe it is the most closed societies that have the most reform potential””

Han fortsätter utveckla sitt resonemang så här: ”And where does the U.S. fall between the two categories? He said, ”It’s becoming more closed” as a society and its ”relative degree of openness … probably peaked in about 1978, and has been on the way down, unfortunately, since.” That, he said, was a result of, among other things, America’s enormous economy, which calibrates power in the U.S. in economic, or as he says, ”fiscal,” terms. He points out that, today, China may be easier to reform than the U.S. ”Aspects of the Chinese government, [the] Chinese public-security service, appear to be terrified of free speech, and while one might say that means something awful is happening in the country, I actually think that is a very optimistic sign because it means that speech can still cause reform and that the power structure is still inherently political as opposed to fiscal. So journalism and writing are capable of achieving change and that is why Chinese authorities are so scared of it.” On the other hand, in the U.S. and much of the West, he said, ”the basic elements of society have been so heavily fiscalized through contractual obligations that political change doesn’t seem to result in economic change, which in other words means that political change doesn’t result in change.”

Öppenhet och frihandel gynnar demokrati. Frågan är om ledande politiker vågar se den sanningen i vitögat?

Andra bloggar och medier: Opassande, DN, Expressen, Aftonbladet, SvD

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar