05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Året som gått och framåtblickar i Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö

Under hela året har en så kallad allians styrt Värmdö. I mångt och mycket var det inte en allians av partier som styrde. Det var ett litet kompisgäng bestående framförallt av några moderater och ibland en folkpartist. I de flesta fallen styrde de inte alls. Här låg ett av de stora problemen.
Den mäktigaste politikern under 2008-2010 var en tjänsteman, kommundirektören Magnus Hedenfalk. Avsaknaden av riktlinjer och visioner gjorde att han i mångt och mycket fick fria tyglar att styra kommunen själv. I något fall kan man kanske säga att han räddat kommunstyrelseordföranden Lars Erik ”Nallen” Alversjö ur pinsamma situationer. Någon av dessa gånger borde han nog ha avstått, men i det stora hela ska man inte kritisera kommundirektören. Han har säkert gjort det bästa av förutsättningarna.
Den som man kan kritisera för bristande ledarskap är kommunstyrelsens ovice ordförande Lars Erik ”Nallen” Alversjö. Många skulle säga att han som nalle upplevt att det varit vinter hela året och sovit i sitt ide.
Som kommunalrådskollega har han haft den tidigare tandläkaren Peter ”ledighetsministern” Bondesson. Han har allt för ofta inte varit på plats och när han fysiskt varit på plats har man i många fall undrat om han varit mentalt närvarande.
Den tredje av kommunalråden har varit Stefan ”Pastorn” Dozzi. Osynlig, när det luktat konflikt. Han har tyst och försynt talat om att det är dags att docka loss nu. Allt eftersom tiden gått har man undrat från vad?
Som det femte hjulet under vagnen har det fjärde kommunalrådet Hans Lindqvist varit. Han har precis som de tre tidigare oftast svarat ja på allt medborgarna velat ha, men när det kommit till kritan oftast svarat nej.
Detta har varit Värmdö kommuns politiska ledarskap. Det är inte underligt att många varit mer eller mindre öppet kritiska mot hur man följt med strömmen och märkligt nog kallat det ledarskap.
Denna blogg har gång på gång kritiserats för att ha påpekat missförhållanden. Det hade varit mera klädsamt för bloggen att hålla tyst har man låtit förstå. I stället skulle bloggen har kritiserat oppositionen.
Problemet är bara att oppositionen bara har en roll och det är att opponera. Där har Lars Bryntesson gjort det med stor inlevelse. Ibland lite mångordigt, ibland lite för mycket och ganska ofta kommit med berättigade påpekanden. Hans roll har mycket blivit ordningsmannens. Den rollen kan man diskutera om det verkligen är oppositionsledarens roll. Kanske har visionen om något annat på det sättet kommit bort lite?
Före valet bestod moderaternas hårda kärna av Monica Pettersson med sin man Erik Petterson, tillsammans med Hans Ove ”Greven” Görtz. Inte sällan lyssnande på den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson. Hans namne var utförsåkare från Tärnaby. Båda har det gemensamt att det tävlat i grenen så snabbt utför som möjligt.
Efter valet har det hänt något. De styrande kommunalråden har blivit en form av skuggorna kabinett. De styr indirekt. Den verkliga makthavaren i kommunen är numera fallskärmsinnehavaren och tidigare bankdirektören Anders ”Ankan” Bergman. Han är strateg och saknar förvisso inte begåvning på detta område. Däremot är han mindre smart när det gäller att hantera människor, speciellt oliktänkande i sitt eget parti. Genom sin brist på EQ håller han på att lägga förutsättningarna för ett Värmdöparti. Han har till och med bett sin dissident i partiet Olle Markstedt att hitta ett annat parti. Oklokt av en man som har en viss strategisk förmåga.
Ledningsmässigt är spelet det att Ankan håller en Nalle framför sig. Så styr man eller rättare sagt han. Fortfarande med en Pastor som inte gör så mycket väsen av sig. Det nya är att det kommit en fågel in och styr. Det är Malin ”Måsen” Åberg Aas. Miljöpartisten som petade Hans Lindqvist från pinnen.
Måsen är egentligen inte vän med några av sina nya kollegor. Hon har hjärtat till vänster. Nu tror hon eller egentligen hennes ”mentor” Yvonne ”hönsmamman” Blombäck att man kan sälja sig dyrt och få en del politiska poänger med nya partners. Broarna till socialdemokraterna är brända på en del ställen. Andra väntar. Ytterligare några har skaffat panflöjt för att locka tillbaka miljöpartiet.
Två partier är off-side. Det är VärmdöCentern och sverigedemokraterna. De första för att de drivit frågor ända in i kaklet och för att personkemin inte fungerat med den tidigare moderata kärnan. Det senare partiet för sina åsikter skull. Båda blir det synd om. Båda kan om de är kloka skapa mycket opinion som gynnar dem.
Moderaternas starka kärna har med fissionskraft splittrats. Jonas Nilsson är för överskådlig tid borta från Värmdöpolitiken. Han har lämnat kommunfullmäktige. Greven lyckades inte få stöd från några fler än Pettersons för större uppgifter.
Paret Pettersson gör sin sista period i Värmdöpolitiken. En bulldog form av den tidigare borgmästaren i Stockholms stad, Bo Bladholm, skäller som en bandhund. Orden skräder han inte. Vart detta leder internt vet vi inte.
För att kunna styra detta rike har Nallen varit tvungen att precis som drottning Kristina ge förläningar. Det har inte blivit gods och gårdar. Nej, det har blivit fler kommunalrådsposter. Dessutom fler som inte har direkt med verksamheten att göra. Det har faktiskt vuxit upp ett antal politiska byråkrater.
Totalt behöver Värmdö närmare 6 helårsanställda kommunalråd. Det är för mycket. Cirka 5,6 miljoner kostar detta kalas. Det som är spännande är att man inte lämnat några kommunalrådsresurser till partier off-side. I stället verkar man vilja tysta dem. Denna bloggs skribent har bett förvaltningsrätten se om detta är lagligt.
Politiskt kommer nu Värmdö att avstå från att ta ställning i ett antal känsliga planfrågor. Det mest delikata ärende man har att anrätta är översiktsplanen. Det blir en ”make or brake” fråga för den nya styrande kollisionen.
Värmdö har numera en ny kommundirektör. Han är mer av en processledare än den tidigare. Socialnämndens ekonomistyrning lär bli en av hans första arbetsuppgifter. Hur han ska hantera UKÄ eller beställarkontoret är en annan fråga. Det finns många som vill bestämma där, men frågan är hur många det finns utrymme för? Från Helsingborg har bloggen inhämtat att det nye kommundirektören också kan ha hårda nypor. Frågan är hur dessa kommer att användas?
Bloggen tror att 2011 i Värmdöpolitiken blir business as usual. Under år 2012 eller möjligen redan under senare delen av 2011 kommer utmaningarna. Turbulensvarning för år 2012 och 2013 utfärdas av bloggen.
Andra medier om Värmdö: NVP, NVP, NVP

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar