06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

VärmdöCentern goes culture

Nästan hänt i Värmdö, eller…?

De kulturella ambitionerna har alltid varit stora i Värmdö kommun och bland Värmdös politiker. Bloggen blir därför inte förvånad när vi hör att VärmdöCentern i år ger Molieres: Den Girige. Pjäsen är en klassiker från 1668 och hade urpremiär i Paris den 9 september 1668.

För den som inte minns pjäsen handlar den om Harpagon som i VärmdöCenterns uppsättning blandar ihop politik och pengar. Hans pengar finns i deras uppsättning i förvar. Däremot är han av med sina uppdrag. Det anklagar han sina motståndare bloggaren och skatterevisorn för. Pjäsen visar på ett mycket skickligt sätt olika karaktärsdrag. Det är en pjäs som man inte vet om man ska skratta eller gråta åt. Det bästa är nog att göra båda delarna, menar bloggen

Värmdöcentern har problem med rollbesättningen eftersom det bara finns 7 skådespelare tillgängliga, nämligen; Hans Lindqvist, Krister Malmqvist, Annette Olofsson-Fors, Bengt Gyllemalm, Karin Nordblom, Lars Alenfalk och Ina Ununger.

Bloggen utlovar ett pris till den som lyckas gissa vem som får vilken roll.

Här är rollerna som ska besättas är om man följer orginalmanuskriptet:

 • Harpagon, far till Cléante
 • Cléante, Harpagons son, förälskad i Mariane
 • Élise, Harpagons dotter, förälskad i Valère
 • Valère, son till Anselme, förälskad i Élise
 • Mariane, förälskad i Cléante, bortlovad åt Harpagon
 • Anselme, Valères och Marianes far
 • Frosine, äktenskapsmäklerska
 • Mäster Simon, mäklare
 • Mäster Jaques, kock och kusk åt Harpagon
 • La Flèche, Harpagons betjänt
 • Mor Claude, piga hos Harpagon
 • Brindavoine, tjänare hos Harpagon
 • La Merloche, tjänare hos Harpagon
 • En poliskomissarie
 • Poliskomissariens skrivare

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar