06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAABs sista kris?

Mycket vittnar om att SAAB är i mycket djup kris. Pengarna rinner ur företaget. Vladimir Antonov hoppas kunna tar över det reella ledarskapet. Frontfiguren Victor Muller framstår allt mer som en marionett. Den stora frågan är om pengarna i SAAB räcker till sommaren eller om de är slut så sent som vid årsskiftet. Saken är enkel: pengarna är snart slut.

Att SAABs räddare, vdn Jan Åke Jonsson lämnar är inte svårt att förstå, länk, länk. Den storm som nu håller på att blåsa upp vill eller orkar han inte rida ut. 
Jonssons avsikt har varit att rädda SAAB. Den är hedervärd. Frågan är dock om han gjort det. Det kan vara så att han bara förlängt SAABs dödsprocess med 1,5-2 år. Då blir hans insats mera tveksam.
Antonov spelar å sin sida ett högt spel. Han vill vara bilfabriksägare till varje pris. Lånet från Europeiska investeringsbanken är beviljat med förutsättningen att han inte är ägare. För att han ska kunna äga krävs att banken ändrar inställning om honom. Om det väl sker kan SAAB vara ett minne blott. Det kan också vara så att han är svartlistad där för överskådlig tid. Då krävs ytterligare 3,6 miljarder förutom de som SAABs rörelse behöver.
Hittills har skattebetalarna riskerat cirka 2 miljarder i detta närmast hopplösa äventyr. Löften finns om ytterligare 1,6 miljarder. Frågan är om riksgäldens chef Bo Lundgren nu drar i nödbromsen. Det är nämligen Svenska staten som garanterar SAABs lån gentemot Europeiska investeringsbanken.
Det vi ser nu är inte slutet utan början på slutet för SAAB.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar