06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Stängt för storstädning i socialdemokratin

Nu är det bråda dagar inför socialdemokraternas partikongress, länk. Nu ska nya kvastar sopa.

Precis som många önskat sker en rejäl storstädning i garderoberna och ledningen.
Det verkställande utskottet kommer om valberedningen får som den vill att bli helt rejält förnyat. Yngre Stockholmare som Veronica Palm och Mikael Damberg kommer in. Dessutom får Göteborgaren Leif Pagrotsky en renässans i ledningen. 
Nu lämnar de flesta som var ansvariga för valförlusten ledningen. Sannolikt kommer även Sven Erik Österberg att lämna genom bakdörren. På personplanet sker det något reelllt. Faktiskt mer än vad man skulle kunna vänta.
Samtidigt räcker det inte med nya personer. Det måste till en ny politik. 
Första konstaterandet är att gå vidare som tidigare är ingen förnyelse. De inser de flesta, men socialdemokraterna har varit utomordentligt dåliga på att skapa en politik som går i takt med tiden. Storstädernas medborgare kan inte bestraffas som tidigare om man ska vinna val. Vad man än säger kommer Juholt och Co tvingas välja att antingen gå åt höger eller vänster. Det är inte möjligt att gå rakt fram. Här ligger en av förnyelsens utmaningar.
Vid en ytlig anblick kan det förefalla som om Juholt ligger till vänster i det socialdemokratiska partiet. Sannolikt kommer detta att visa sig vara felaktigt. Mycket talar för att han kommer att försöka komma ännu närmare moderaterna och slåss i det redan trånga mittfältet. Trovärdighet kommer då att vara avgörande. En central fråga är hur pass riskbenägna väljarna är. 
Radarparet Reinfeldt och Borg är mycket svårslagna. De har berättigad hög trovärdighet. Dessutom driver de en politik som går i takt med tiden och som dessutom förstår storstädernas speciella utmaningar.
Om Juholt klarar att hålla socialdemokraterna kring 30% strecket är han att gratulera. Med den nya strategin att avskaffa det rödgröna samarbetet så tar han samma risk som de borgerliga gjorde före alliansens bildande. Han presenterar inget tydligt alternativ. Representerar socialdemokraterna egentligen ett trovärdigt  regeringsalternativ med denna strategi? Väljarnas dom kommer med största sannolikt att bli nej.
Mycket talar för att socialdemokraterna i helgen väljer en oppositionsledare för överskådlig tid. Måhända en mera underhållande än sin företrädare. Samtidigt talar mycket för att miljöpartiet kommer att hoppa över till alliansen efter nästa val, länk. Så oddsen talar inte för Juholt. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar