07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Tobinskatt var dålig på 1970 talet. Nu är det inte bättre

Nu vädrar en del marknadsmotståndare morgonluft. Skatter på själva markandsmekanismen är lösningen menar man. Två företrädare för aktivistgrupperna Attack och latinamerikagrupperna tycker att det är dags att införa en global skatt på finansiella transaktioner, länk.

Idén som oftast kallas Tobin-skatt efter sin upphovsman. Förslaget som tillkom på 1970-talet är lika dålig då som nu. Representanter för skattebetalarna och tankesmedjan Captus har gått i välbehövlig polemik, länk mot detta. De senare debattörerna visar att denna typ av skatter inte är effektiva. Transaktionerna byter bara geografisk bas för att undvika skatten. Sverige upplevde detta när man införde den beryktade ”valpskatten”.

Samtidigt finns det inga genvägar till goda statsfinanser. Besparingar är förutsättningen för goda statsfinanser. Skattehöjningar ersätter aldrig god hushållning med skattebetalarnas medel

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar