05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Schengensamarbetet i kris

Den fria rörligheten för människor är en av grundbultarna i EU.

Metoden att skapa detta är Schengen-samarbetet. Utan Schengen förlorar EU en av de viktigaste skälen för att vara EU positiv. Italien och Frankrike har funderat på att införa egna gränskontroller i strid med Schengen.
EU kommissionen har tillsatt en utredning om det ska bli möjligt att införa gränskontroller vid speciella tillfällen. Samtidigt beslöt Danmark i går att de facto avskaffa Schengen i Danmark, länk. Man vill nämligen införa gränskontroller till Sverige och Tyskland.
Skälen för att återinföra gränskontrollerna är många och grumliga. De är inte sällan kopplade till grumliga nationalistiskt relaterade motiv.
Nu gäller det att slå vakt om Schengen. Det gäller att inte minska EU medborgarnas rättighet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar