06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Debatten om efter Maud

Nu drar diskussionerna igång om vad centern ska vara. Bland de som är först ute i debatten är kommunalrådet Magnus Andersson i en artikel på DN debatt, länk.


Kärnan i centeridéerna sammanfattar Magnus så här i artikeln: ”Känslan som bottnar i vår historia och viljan att få bestämma över sin mark, rätten att få sköta sig själv utan byråkraters förmaningar och statliga pekpinnar. I en ny tid beskrev vi detta som federalism, självbestämmande och frihet. Med det blev vi ett bredare parti, ett parti som vågade stå upp för innebörden i sina idéer och kalla sig liberalt.”

Problem bilden är enligt honom denna:
”Sen kom regerandet och idédebatten fick stå tillbaka för förhandlingar. FRA-lagen röstades igenom och Centerpartiets rykte som frihetsrörelse fick sig en rejäl törn. En illa kommunicerad energiuppgörelse ledde till att allt fler ställde sig frågan vad Centerpartiet egentligen tycker i energifrågan – inte minst alla de medlemmar som gick med i partiet för kärnkraftsmotståndet. Plötsligt var vi ett parti som sagt en sak och agerat på ett annat sätt. Ett sådant parti förtjänar inte väljarnas förtroende, och fick det inte heller i valet 2010.”

Uppgiften för partiet är nu enligt Andersson att:
formulera ett samlat försvar av integriteten, den ekonomiska såväl som den personliga, måste vara partiprogramsgruppens allra viktigaste uppdrag.”

Andersson avslutar:
”idén måste vara Centerpartiets egen och inte skapas utifrån Moderaternas agenda, risken är annars att Centerpartiet blir alltmer irrelevanta för väljarna.”

Ett självständigt centerparti behövs i Alliansen. ett parti som driver på ideologiskt. En givande idédebatt mellan moderater och centern stärker borgerligheten. Det krävs partier bredvid moderaterna som är meningsfulla alternativ för att Sverige ska utvecklas åt rätt håll

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar