07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Slösa slår till igen

Hänt i Värmdö

Den tidigare före detta fackföreningsmannen och ministern med mera, Björn Rosengren bestämde sig under sin tid som ordförande för SKTF, Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund att de offentliganställda skulle bli löneledande. För honom personligen var säkert idén god. Det skapade en bild av en drivande fackföreningsman, en som verkligen kämpade för medlemmarna.
Vad händer om en kommun som arbetsgivare försöker göra samma sak med en grupp anställda?
Bloggen är inte säker på att resultatet blir lysande.
Rosengren, i sin roll som arbetsgivare har däremot inte verkat för att bli löneledande.
Nu verkar det som om Värmdö kommun har anammat Björn Rosengrens slogan som fackordförande. Chefslönerna ska upp och det rejält. Man ska bli löneledande.
16% löneökning för toppcheferna förkunnar Nacka Värmdö Posten, länk!
Många av ökningarna har att göra med nyrekryteringar. Man har höjt nivåerna och det rejält. I en kommun som har stora ekonomiska problem och dessutom betydande kvalitetsproblem blir dessa höjningar ett problem. När de som utför service får 2% extra och cheferna 16% extra skapar det slitningar. Löneökningarna kostar medborgarna cirka 1,4 miljoner om året.
Hjältarna i en kommun måste alltid vara första linjens medarbetare, de som utför servicen. Det bli svårt att förstå med den här typen av prioriteringar.
Man kunde valt en modell med att knyta chefslönerna till resultat. Det hade varit bättre.
Det är bekymmersamt är att politikerna har avsagt sig mycket av ansvaret för att markera vad som är acceptabelt. Den här typen av frågor är olyckligtvis delegerade till kommundirektören ensam. Det blir ett sätt att smita från ansvar.
Bloggen befarar nu att lönerna för den ledande hel- och deltidsarvoderade politikerna också kommer att justeras upp.
Man undrar när medborgarna kommer att revoltera?
Bloggen tror att nästa val kan ge många intressanta svar.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar