05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAAB igen

En långkörare i de Svenska tidningarna är vad som händer med biltillverkaren SAAB. Enligt Dagens Industri är det dags för en ny rekonstruktion av bolaget, länk, länk, länk, länk.

Advokaten Rolf Åbjörnsson menar däremot att en konkurs för SAAB är det ända rätta. Han verkar uttala sig utan någon som helst insikt i sakfrågan. Man kan undra om han i stället är intresserad av ett nytt uppdrag som konkursförvaltare? För alla med insikt kring bolaget inser man att konstruktioner kring varumärken och avtal med kinesiska bolag skulle äventyras av en konkurs. Då är det definitivt slut för bolaget, oavsett vad Åbjörnsson menar.

Man kan undra hur EIB hanterat andra bolag som fått lån liknande SAAB? Det finns allt fler som menar att bolaget hanterats mycket hårdare än andra bolag. Bloggen menar principiellt att det är olämpligt att andra än professionella näringslivsaktörer tar risker i bilmarknaden. Om det i alla fall sker ska aktörer hanteras lika.
Det finns intressen som vill se SAAB nedlagt. Det skulle minska överkapaciteten av bilar i Europa. Vinnare skulle framför allt bli företag i Frankrike, Italien och delvis Tyskland.
Nu verkar allt vara klart för rekonstruktion i dag. Enligt vad bloggen inhämtat finns både Victor Muller och Guy Lofalk i Trollhättan, så saker är väl klar.
Om tingsrätten godkänner blir det löner till personalen i dag och tre månader av omfinansiering av SAAB. Ett datum för när bilproduktionen startar krävs också för att bolaget ska kunna återvinna förtroendet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar