05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Storsatsning på kulturkunskap för Värmdös chefer

Hänt i Värmdö

Det har framförts kritik mot allt för låg kunskapsnivå bland eleverna i kommunens skolor. Därför satsar nu kommundirektören Stellan Folkesson på att cheferna i kommunen ska få ökad kulturell kompetens. Som ett led i detta tog kulturmagistern med sig cheferna till kulturmättade Häringe slott.

Det ryktas om att cheferna särskilt tränades i konflikten mellan hustrurna till Torsten Kreuger och Axel Wenner-Gren. Som cheferna numera vet gick Axel Wenner-Grens hustru av med segern och paret förvärvade Häringe.
Ett annat arbetspass rörde varumärken och där sattes detta i ett historiskt perspektiv. Här sökte cheferna lära sig hur man genom namnbyten kan öka populäriteten. Axel Wennergrens namnbyte på Hogs island (grisön) till Paradise island (paradison), nära huvudön New Providence i Bahamas arkipelagen gav inspiration till de kunskapstörstande cheferna.
En våldsam diskussion bröt ut om det skulle vara klokt att förvärva en större yacht (båt) för att symbolisera och stärka varumärket Värmdö. En beläst tjänsteman framhöll att Axel Wenner-Grens lustyacht Southern Cross gav bra avkastning i varumärkesbygget. Några beslut fattades inte. Man beslöt inte heller att direkt ta kontakt med någon oligark för sponsoring
För de chefer som önskade de större och längre linjerna hölls sannolikt ett spännande föredrag. Där beskrevs målande Sten Sture d:äs överlåtelse av Häringe slott till Sten Sture d:y och så småningom till Gustav Vasa år 1533.
Att Gustav II Adolf 1825 överlät Häringe till en medarbetare inom försvaret visste redan de flesta. Mycket diskussion uppstod kring Kristina Oxenstiernas vistelse på Häringe. Som en ledande kanslitjänsteman framförde krävs det bra ställen för tjänstemän att fatt bra beslut. Hon kunde se influenserna från Kristinas pappa den mer kände greven och riksrådet, Axel Oxenstierna i en del inredningsdetaljer. Imponerande, menar bloggen, om hon verkligen gjort detta.
Sett ur perspektivet med dessa fantastiska historielektioner är inte 185.000 kronor för två dagars konferens någonting.
Om man däremot missat historieparallellerna borde man hittat något betydligt billigare ställe att konferera på. Det hade gått att få till för halva priset menar bloggen. Har man inte haft någon historieundervisning alls på Häringe blir bloggen bekymrad. Då är omdömet fel, fokus tveksamt och upplägget slösaktigt.
Fotnot: Bilderna föreställer från toppen; dr Axel Wenner-Gren, kommundirektören och kulturmagister Stellan Folkesson och slutligen direktör Torsten Kreuger. Mer om konferensen finns att läsa i pappersutgåvan av Nacka Värmdö Posten.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar