06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

En "stalin-mustasch" utan självinsikt och en kvinna vi kommer att sakna

Vissa socialdemokrater klamrar sig fast vid (oppositions)makten. Mannen med ”Stalin-mustaschen”, herr Juholt är en av dem. Visst är det allt fler inom hans eget parti som inser att det är dags för ”Stalin-mustaschen” att göra något annat, länk, länk. Som partiledare är han till och med sämre än Mona Sahlin. Det är verkligen en bedrift.
Han är som flodhästen i vardagsrummet. Alla ser honom, men ingen talar om honom. I vart fall är han ett stort problem. Den socialdemokratiske debattören Jonas Morian, beskriver Juholt ganska träffande som en elefant som viftar med öronen, länk. Budskapet från Morian är att det är dags för Juholt att avgå.

En som inte klamrar sig fast vid (oppositions)makten är kommunalrådet i Solna Johanna Graf. Hon lämnar kommunalpolitiken efter åtta år. Själv talar hon om att det är dags att bryta innanförskapet, länk.
Graf är den typen av politiker som socialdemokraterna behöver, smart, storstadsmänniska, kvinna och med stark integritet. Bloggen håller inte alltid med om hennes åsikter, men ofta är de både väl fundamenterade och väl formulerade. Johanna gör rätt. Hon följer sin övertygelse. På så sätt devalveras inte hennes värde, snarare revalveras det. Saknad är ett ord som kommer för mig.

Vem kommer efter ”Stalin-mustaschen”?
-Är det syndafloden?
Med Jonas Sjöstedt som ny vänsterledare ökar chansen/risken (stryk det icke önskade) för att socialdemokratins de facto klyvs.
Vänsterfolket går till partiet vänstern och resten stannar.
 Vad stannar man i? Ett arbetarparti som är sämre som sådant än de nya moderaterna.
Vad vi ser är inte en tillfällig botten på 25%. Sannolikt ser vi ett socialdemokratiskt parti som kommer att ligga mellan 20-25% av opinionen. Vänstern, med Sjöstedt vid rodret kan mycket väl bli ett plus 10% parti. I extremfallet ett 15% parti.

Mycket talar för att socialdemokraterna redan håller på att förlora 2014 års val. Det som kan skapa en socialdemokratisk valseger är att kristdemokraterna åker ur riksdagen. Valet år 2014 kan bli en kopia av Danmarks val 2011. Förlorarna blir vinnarna.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar