07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös 25 mest inflytelserika

Hänt i Värmdö

På mångas begäran kommer nu årets sista inflytandelista. Inga direkta nykomligar på listan. Däremot har lista mer karaktären av en come-back kid lista. Bloggen tar som vanligt gärna emot kommentarer på listan.

1. Swedbank, huvudlångivare till Värmdö kommun. Med en galopperande låneskuld blir banken allt mer inflytelserik. Banken bestämmer mer än politiken. Bestämmer om vem så får bo i kommunen genom att vara en av de större utlånarna till egna hem. Bank och finanskrisen gör att Swedbank stärker sin position. Att kommunens ”finansminister” Anders Bergman kommer från banken är ytterligare en faktor som gör att banken behåller sin topposition.


2. Stellan Folkesson, 57 kommundirektör, Värmdö kommun. Utövar makt och driver sin linje. Har numera ett ledningsteam han själv samlat med väl tilltagna fallskärmar. De går under artistnamnet fallskärmjägarna. Svag sida är internet och visionen om vad det innebär för kommunen. Dock finns han på facebook. Har lättare att spara för andra än spara själv.

3. Anders ”Ankan” Bergman, 63 år, blågrå eminens inom Värmdöpolitiken, folkpartist, hjärnan och strategen inom koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Sedan ett tag före detta Bankdirektör. Fallskärmsinnehavare från Swedbank. Kommunalråd med 70% tjänstgöring. Kritik inom moderaterna mot hans starka ställning kan göra att inflytandet minskar på sikt. Höstens och budgetprocessen klarade han med glans enligt sina kommunalrådskompisar. Namnet ”Ankan” passar eftersom kritik rinner av honom.


4. Anders Milde 34, chefredaktör för pengamaskinen Nacka Värmdö Posten. Sätter i mångt och mycket agendan för debatten utanför fullmäktige. Verkar delegera en del av makten till medarbetare. Om han ska behålla sin position krävs det att tidningen stärker sin ställning när det gäller mobila applikationer.

5. (ny (gammal) på listan). Magnus Hedenfalk, 66 år, är tidigare kommundirektör. Pensionär och numera konsult för Värmdö kommun som driver omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum med fast hand. Har en ibland lite komplicerad relation med den nya kommundirektören Stellan Folkesson. En överraskande och stark come-back. 


 

6. ( tidigare plats 5) Björn ”Baby Björn” Jacobsson, gammal på pappret, men ung i sinnet. Börjar sätta sin agenda. Kronan på hans livsverk, konsthallen Artipelag ta tydlig form i verkligheten. Har potential att bli mer inflytelserik när den väl öppnar. Redan nu skapar han intresse. Den första juni nästa år slår man upp portarna, http://artipelag.se/


7. (tidigare plats 6) Dag Landvik, 67 år, miljardär, ägare av Fagerdalagruppen, entreprenör, mecenat, kulturentreprenör och Värmdöutvecklare, ägare av Gustavsbergs hamn. Var värd för den  framgångsrika flytande båtmässan i höstas. En del undrar om han högst uppe i Gula byggningen upprepar orden: att äga eller inte äga, det är frågan, om hamnen.


8. (tidigare plats 9) Monica Pettersson, 63 år, moderat, kommunfullmäktiges ordförande, borgmästare och ordförande i Finansieringsnämnden för äldre och funktionshindrade. Syns mindre än kommunstyrelsens ordförande men är mera inflytelserik än honom. Leder en stark falang inom moderaterna. Sugen på come-back. Sköter sina uppdrag utan anmärkning. Det skapar möjligheter för att snabbt rycka upp på listan.


9. (tidigare plats10) Malin Åberg-Aas, miljöpartistiskt kommunalråd. Utövar inflytande framförallt genom att säga nej till saker. Därför går hon ibland under namnet ”bromsklossen”. Bygger sin maktbas på att Anders ”Ankan” Bergman styr i det fördolda. Verkar inte säker på att samarbetet inom koalitionen är det bästa som hänt henne.


10. (tidigare plats 7) Peter Larsson, 46 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn. Börjar projektera en ny fabrik. Frågan är bara om han får finansieringen på plats? Om han får det blir det gamla fabriksområdet så småningom bostäder. Han är just nu det stora frågetecknet. Även sådana utövar faktiskt makt.


11. (tidigare plats 8) Olof Stenhammar, 70 år, ägare av Siggesta gård, ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Fortfarande stark och inflytelserik. Förnyar och utvecklar sitt Siggesta. Trappar ner i företagssverige. Kanske blir det fokus på bara Värmdö nu?


12. (tidigare 12) Lars Erik ”Nallen” Alversjö, 58 år kommunstyrelsens ordförande, moderat, Värmdö kommun. Fyller kostymen fysiskt men inte inflytandemässigt. Bygger sin position på nummer 2 på denna lista skapar politiken. Lånta fjädrar säger en del. Den interna kritiken mot honom växer.


13. (tidigare 13) Lars Bryntesson, 51 år oppositionsråd, socialdemokrat, Värmdö kommun. Fortfarande inflytelserik i kraft av Värmdös mest intressanta nätverk.


14. (tidigare plats 20) Karl Paulsen, 60 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik. Mannen har makt över matkorgarna. Inför julen. Han har stort inflytande över vad Värmdöborna köper. Lite för lite ekologiskt ännu så länge kan göra att en del konsumenter sviker honom. Sannolikt bara en säsongsmässig framryckning.


15. (tidigare plats 14) Fredrik Dahl, 56 år, styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl. Tidigare delägare i Värmdö hamn. Som fastighetsägare och förvaltare är han en ofta förbisedd maktfaktor i kommunen.


16. (tidigare 15) Peder Wallenberg, 75 år, Helena Wallenberg, 45 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam. Peder Wallenberg verkade aktivt för att avsätta en kommunstyrelseordförande under valperioden 2006-201014. (oförändrat)


17. (tidigare 16) Hans Mellström, (tidigare plats 14), 68 år miljardär och tidigare ägare till VM data, numera ägare till Seglarrestaurangen på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannolikt besöks av flest turister.


18. (tidigare 17) Lars Öberg, 53 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är betydligt starkare än sin ordförande Peter Frej som hamnar sist på listan.


19. (tidigare 24) LG Nilsson, 61 år bloggare och konsult som fått uppdraget att skapa visionen för Värmdös hamnområde. En av denna listas bubblare. Vass penna säger många. Andra säger att den personen är man mycket hellre vän med än ovän med. Har idéer som bär.


20. (tidigare plats 21) Thomas Franssson, 54 år, familjeföretagare. Driver Frentab gruppen, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö. Förvandlar ofta grus till guld för sina ägare. Bygger och förändrar på Värmdö. Snart kommer han att ta initiativ till en nytt bostadsområde, när stenkrossandet är över. Utan honom blir det inget VA nät i Värmdö. Rören lägger nämligen Frentab.


21. (tidigare 18) Monica Fransson, 60 år, numera kundvalschef med stor fallskärm. Förlorar i inflytande. Allt fler gissar på att snart utvecklar sig fallskärmen över henne. En ny kommundirektör vill ha en ny kundvalschef. Det känner fru Fransson.


22. (tidigare 19) Max ”Lemuren” Ljungberg, miljöpartist, kommunfullmäktiges vice ordförande, kommunalråd och ordförande i finansieringsnämnden för utbildning. Starkare temperament än inflytande. Allt fler talar om hur väl han trivs med folkpartisten Amie Kronblad. Många talar om dessa som turturduvorna även om det verkar vara platoniskt.


23. (tidigare plats 22) Lars Backsell, 58 år, läkemedels- och hästentreprenör i nybyggnadstagen på Värmdö. Kan komma att spela en stor roll för bilden av Värmdö i framtiden. Snart lär han börja bygga sitt hästcentrum. Många väntar otåligt. Det verkar även Backsell göra. När kommer alla tillstånden på plats?


24. (tidigare 22) Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet i Gustavsberg isamt hamnen och döttrarna driver eget på Grisslingerakan.


25 (tidigare 24) Peter Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat snart kommunalråd, Ica-handlare på Djurö och i Stavsnäs. Styr vem som får ändra användningen av sin mark. Snubblar allt oftare på sin egen tunga. En del talar om att några felbeslut är på väg mot offentligheten. Klarar sig kvar på listan med ett nödrop


Precis utanför listan:

(tidigare plats 11) Elisabeth Fredell, 64 år,tidigare produktionschef i Värmdö kommun. Var ansvarig för nästan all verksamhet i Värmdö kommun. Omstridd, skrämde många rädda män i kommunledningen. Kompetent som få av Värmdös chefer. Många saknar denna Värmdö-profil.


Stefan Mårtensson, 51 år, bloggare och samhällsdebattör, numera moderat. Skriver och avslöjar. Många undrar om han aldrig ger sig. Kan åka ut definitivt eller tillbaka upp på listan. Just nu väger det…


Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby som står han bakom bland annat kraven på detaljplaneläggning av området.


Bo Bladholm, 69 år. Tidigare kommunfullmäktigeordförande i Stockholm. Lågmäld offentligt, men ökar inflytandet. Mycket stark ställnings inom moderaterna utanför Värmdö. Kan snabbt avancera på listan.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar