05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem blir ny försvarsminister?

Den ”gamle” har avgått och så är spekulationerna igång, länk, länk.
Henrik Landerholm eller hans syster Karin Enström är det mest sannolika  externa kandidaterna. Landerholm har bred försvarpolitisk bakgrund och skulle säkert göra ett bra jobb. Jobben som chef för försvarshögskolan och Folke Bernadotteakademin är två bra byggklossar i CVn.

Karin Enström är tidigare yrkesofficer. Hon har suttit i försvarsutskottet och är med i krigsdelegationen och ordförande i försvarsberedningen. Dessutom är hon ordförande i utrikesutskottet. Ingen dålig meritförteckning där heller.

Båda två är dock tidigare yrkesofficerare vilket är en betydande nackdel.

Den mest spännande kandidaten är dock Maria Abrahamsson, länk,  tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet och riksdagskvinna sedan 2010. Med henne skulle regeringen få en profilerad, påläst och mycket duktig försvarsminister.

Internt i regeringen finns minst två rockader, Beatrice Ask eller Hillevi Engström. Det skulle kunna öppna för en ministerpost för Per Schlingman.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar